Made by Women

Made by women

Varje kvinna har en historia att berätta. Något eget och unikt, som i sin oretuscherade form når det som är vackert. Vi har skapat en plattform för att lyfta några sådana berättelser, okonstlade och ärliga, eftersom det är i dem vi kan finna något att känna igen oss i. Det är genom igenkänning vi lär oss – om oss själva och varandra. Vi låter olika kvinnors röster höras, för alla kvinnors skull.Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    

Anna Mörner

Jag heter Anna Mörner och jobbar som konstnär, illustratör och designer. Kreatör skulle kanske kunna vara något slags samlingsnamn för det jag gör. Jag jobbar väldigt brett, så jag tycker det är svårt att sammanfatta mitt arbete med ett enda ord eller etikett. Mitt bidrag till kollektionen är 10 st vaser från Ellos sortiment, som jag sedan handmålat. Själva målningen är en hyllning till sommaren, dansen och till möjligheten att känna sig fri.

Betuttad krukar

Sofia Fredricks heter jag och är 31 år gammal, kommer från Umeå men bor nu i Skåne med min man och mina hundar. Jag är en skulpterande återbrukskreatör, en titel jag kom på nu i stunden, men som nog bäst beskriver det jag gör. Kort och gott är jag krukmakare, jag skapar nya krukor av sådant jag hittar second hand. Produkten som jag bidragit med till kollektionen heter Betuttad kruka och kommer i olika storlekar och färger. Alla artiklar är handgjorda och tillverkade från återbruk, vilket innebär att alla är unika med olika bröst och nyanser.

Positits

Jag heter Margot Kortebein, är 26 år och kommer från Bergen i Norge. Jag pluggade till produktdesigner vid OsloMet och driver nu Positits – smycken inspirerade av kvinnobröst. Jag vill att Positits och dessa smycken ska vara en konversationsstartare och en symbol för svåra eller tabubelagda ämnen kring kvinnors bröst.

Wretlund studio

Jag heter Towa Vretlund och jobbar som silver- och guldsmed på mitt eget företag Wretlund Studio. Det var några år sedan jag gjorde första “Murran”, smycket som syns i den här kampanjen. Jag känner otroligt starkt för systerskapet och såklart kvinnokroppen. ”Murran” blev en hommage för dessa.
Överskottet från försäljningen donerar vi till Kvinna till Kvinna – organisationen som arbetar för kvinnors rättigheter i krigs- och konfliktdrabbade länder. Sedan 1993 har organisationen förändrat och påverkat hundratusentals kvinnors liv. Kvinna till Kvinnas gedigna arbete skapar förutsättningar och bygger möjligheter – ett arbete vi på Ellos vill vara med och stötta.

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    

The next generation


Vi har intervjuat tre olika familjer om social och ekologisk hållbarhet. Tre generationer kvinnor berättar om sin syn på kroppsideal, kvinnoskap och klimatfrågor. Vad har hänt med ämnena under deras livstid? Vad tror och hoppas de att nästa generation kommer ha med sig från start? Se de olika kvinnornas berättelser på deras respektive sida, eller se utdrag från intervjuerna här.

Se hela kampanjen
Made by women

2020 publicerade vi två olika checklistor. Den ena handlade om social hållbarhet och den andra om ekologisk hållbarhet. Bara ett år senare har vi kommit längre i vårt arbete än vad vi trodde var möjligt. Det finns fortfarande mycket kvar att göra, men här är det vi lyckats med. Hittills.


Se checklistor

Women of Ellos


Vi intervjuade Ellos Creative Director Anna Westlund och designcheferna för Ellos Home och Ellos Fashion. Se deras filmer och ta reda på mer om våra checklistor och arbetet runt omkring!


Se intervjuerna

The script


Att vara kvinna är fantastiskt och märkligt på samma gång. Det kan kännas svårt, omöjligt ibland, när det borde räcka med att bara vara, för att finnas.

Att vara kvinna är att träda in i ett antal olika roller. Det är nog när vi gör just det, som det blir svårt. För där i ryms redan så många föreställningar om och krav på hur våra kroppar ska se ut, var och när vi ska ta plats, hur starka våra röster ska vara, att människan inte ryms. Plötsligt blir vi otillräckliga. Är vi inte så mycket mer, än bara rätt och fel?

Det är vad de här filmerna från Ellos handlar om. Kollisionen mellan det mänskliga och vad som förväntas av det kvinnliga. Det finns stunder här i livet som påminner oss om att vi faktiskt är mer, eller åtminstone något annat, än de där rollerna. Som när vi får syn på oss själva genom en väns blick, när vi träder in i sammanhang där kroppen och tanken bara får vara. När vi, tillsammans, skapar en trygg plats.

Där finns ett jag. Ett du. Vi finns. Och det är rätt märkligt. Och fantastiskt. På samma gång.

Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete? Vi har samlat all information under fliken om hållbarhet. Följ länken för att läsa mer!


Vårt hållbarhetsarbete