Made by Women

Vi bjöd in Towa Schedvins, Angelica Svanström och Alexandra Svanström till ett samtal om social och ekologisk hållbarhet. Tre kvinnor berättar om sin syn på kroppsideal, kvinnoskap och klimatfrågor. För vi vill ta tillvara på kunskapen som går i arv, den som slipas om och förstås på nytt. Se intervjun med familjen och läs mer om personerna nedan!

Jag var tonåring på 80-talet och är uppvuxen med diverse olika bantningskurer. Mammas generation förde över det till min, och min har nog fört över en del av det till mina döttrars generation. Men någonstans där på vägen tröttnade vi, tror jag. Jag såg till att prata med mina döttrar om styrkan som sitter i deras kroppar, oavsett hur de såg ut. Fler måste ha börjat prata så. För se nu var vi sitter! I en modestudio och pratar om sunda kroppsideal, på riktigt. Det fanns inte i modebranschen när jag var tonåring.

TOWA SCHEDVINS

three-ways-to-style

Tre kroppar, tre åldrar stylade i likadana plagg. Vi ville visa hur ett plagg ser ut på olika kroppar, hur kläder enkelt kan stylas om och bäras på olika sätt. För vi vill uppmuntra till en gemensam garderob, där kläderna får gå i arv, lånas eller bytas sinsemellan. Så att plaggen ständigt kan fyllas med nya värden – nya historier.

Jag heter Towa Schedvins och är 52 år, mamma till Angelica och Alexandra. Jag jobbar mycket med kroppen, så jag är väldigt medveten om vad den kan och inte kan. Jag är tacksam för min kropp varje dag. Att den bara reser sig upp och fungerar, allt det där man kan ta för givet, som något självklart – det är faktiskt inte det. Det är en lyx.

TOWA SCHEDVINS

Jag heter Angelica Svanström och är 30 år. Jag har alltid fått höra att jag tar för mycket plats. Men jag struntade fullständigt i det. Jag fortsatte prata högt, skratta högt, gråta högt. För mycket plats? Det var ju det utrymmet jag och min kropp behövde.

ANGELICA SVANSTRÖM

Alexandra Svanström heter jag och är 26 år. När jag fick min dotter insåg jag vilken styrka som bor i min kropp. Jag valde bort epidural och det var så häftigt – att min kropp fixade det. Det fick mig att känna att den fixar vad som helst.

ALEXANDRA SVANSTRÖM

Vi pratar mer om kvinnokroppen i dag, gör vi inte det? På gott och ont kanske. Sociala medier har ju gjort det enklare att jämföra sin kropp med andras. Nu är smalhetsen gömd bakom en hälsotrend. Stor rumpa och smal midja ska tydligen komma från rätt kosthållning och rätt träning. Samtidigt sker den här diskussionen, som vi har här nu, på sociala medier hela tiden. Mycket tack vare det har jag kunnat försonas med min kropp. Det är åtminstone en början, och en bild av kroppen som jag hoppas kommer gå i arv till min dotters generation.

ALEXANDRA SVANSTRÖM


Made by women

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    

2020 publicerade vi två olika checklistor. Den ena handlade om social hållbarhet och den andra om ekologisk hållbarhet. Bara ett år senare har vi kommit längre i vårt arbete än vad vi trodde var möjligt. Det finns fortfarande mycket kvar att göra, men här är det vi lyckats med. Hittills.


Se checklistor

Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete? Vi har samlat all information under fliken om hållbarhet. Följ länken för att läsa mer!


Vårt hållbarhetsarbete