Del 4 Nybörjare – håll löpträningen kravlös

Hur löpträningen ser ut bestämmer ingen annan än du själv. Det behöver inte vara milen, fem kilometer raksträcka eller intervaller i elljusspåret. Att låta kroppen falla in i löpsteg mitt i långpromenaden, eller att ge sig ut en kilometer eller två som nybörjare är ofta ett skonsamt och enkelt sätt att börja löpträna på. Kanske märker du att du orkar mer och längre än vad du först räknade med. Kanske går det alldeles för trögt i början. Så anpassa träningen efter dina behov – låt den vara kravlös.

För vissa kan ett träningsschema vara vad som behövs för att komma igång med löpningen. För andra får löpningen bara dyka upp när den vill. Att bryta vardagen med en promenad i träningskläder och upptäcka att benen vill röra sig lite snabbare, eller att ge sig ut på långdistansen man planerat in i slutet av veckan, gör stor nytta för både kropp och sinne.

Spring tillsammans med någon, spring själv. Passa på att lyssna på den där ljudboken du varit nyfiken på, eller låt ljuden från naturen sätta tempot. Spring mot ett mål – må det vara hem från kontoret eller mot den där extra kilometern – spring utan att veta riktigt vart du ska. Låt det vara en aktivitet där du får tid för dig själv, din kropp och dina tankar, eller låt det vara en stund för umgänge. Upptäck nya stigar i skogen eller tävla mot dig själv på raksträckan. Prova dig fram och hitta en form som passar dig!