Del 2 Löparsko och underlag

Brukar du springa i skogen eller på asfalt? Springer du längre eller kortare distanser? Hur och var du springer påverkar vilken typ av löparsko du bör välja. Givetvis kan en löprunda variera mellan skogsstig, asfalt och grus, men de som brukar välja rundan med mer asfalt behöver ofta en sko med högre stötdämpning än den som trivs bättre i skogen.



Löparskor för asfalt

Hårdare underlag riskerar att slita mer på kroppen om inte skorna ger tillräcklig dämpning. För nybörjare som väljer medellånga rundor rekommenderas en något tyngre och väldämpad löparsko. Den som vill hålla ett lite högre tempo behöver såklart en lättare sko, men välj gärna en med bra stötdämpning.



Löparskor för skog och terräng

För löpträning mot mjukare underlag krävs inte lika mycket stötdämpning. Här behövs ofta en grövre sula med bra grepp och hög friktion istället, som ser till så att du inte halkar på rötter, stenar och blöta löv. Den som springer på väldigt ojämn mark bör välja en stabil sko som minimerar risken för vrickning och stukning.



Löparskor för långdistans

Den som springer längre distanser kan ofta ha en lite tyngre sko med bra dämpning och stabilitet. Längre distanser kräver att kroppen är uthållig och därför är det bra med löparskor som ger lite extra stöd.



Löparskor för korta distanser

Den som springer kortare distanser kan ofta ha en lättare sko som underlättar steget. En lättviktssko gör det enklare att hålla ett högre tempo.