Som en del av vårt initiativ Made by Women tar vi med jämna mellanrum in kvinnliga inspiratörer och kreatörer i våra kampanjer. Vi har låtit smyckestillverkaren Towa Vretlund välja ut ett av sina verk, som nu ingår i en exklusiv Limited Edition-kollektion tillsammans med tre andra kreatörer. Med kvinnokroppen och kroppspositivism i fokus är Towas produkt en hyllning till kvinnan, och allt vad hon innebär.

Jag heter Towa Vretlund och jobbar som silver- och guldsmed på mitt eget företag Wretlund Studio. Det var några år sedan jag gjorde första “Murran”, smycket som syns i den här kampanjen. Jag känner otroligt starkt för systerskapet och såklart kvinnokroppen. ”Murran” blev en hommage för dessa.

Towa Vretlund

What does it mean to be a female artist?

Det innebär såklart jättemycket, dels att man får många lilla gumman-kommentarer att parera, men också att man ödmjukt får lära sig att stå stadigt och rak i ryggen.

Tell us about your work


För mig står mina smycken framförallt för styrka och individualitet. Eftersom samtliga är handgjorda blir alla också olika, vilket ju speglar verkligheten. Finns lika många murror som kvinnokroppar.

Jag lärde mig att smida smycken på en tre-dagarskurs när jag bodde utomlands 2014. Sedan dess har jag bara fortsatt och testat mig fram, och både lyckats och misslyckats så många gånger.

In what way does the female body influence your work?


Kvinnokroppen är inte bara inspirerande – den bär ju hela mig. Den styrkan jag finner i min kropp och det den tillåter eller inte tillåter mig göra är så frigörande på något sätt. Det är något otroligt vackert i kroppars olikheter, det har och kommer alltid inspirera mig. På samma sätt som kroppar är unika vill jag också att mina smycken ska vara det.

Oftast så kommer jag på former när jag inte är i verkstaden, typ lyssnandes på musik på väg någonstans. Jag skriver alltid ner vad jag tänker och hoppas på att jag kommer ihåg vad det var. Så testar jag nästa gång jag får tid över. Jag gör också alltid saker som jag själv skulle vilja ha på mig.
Where do you find inspiration?


Oj, kan man svara överallt? Men nästan. Älskar texturer och former som är organiska. Jag kan inspireras av konst, av böcker, av växter och historia.

What advice would you give someone eager to start creating?


För det första att inte vara för hård mot sig själv, att vara kreativ är inte konstant, i alla fall inte för mig. Det kommer när det kommer och oftast så hjälper det att bara göra, inte tänka för mycket. Man måste ju göra lite dåligt för att veta vad man tycker är bra.

Det är så mycket jag vill hinna med att testa här i livet. Men det kreativa kommer alltid vara ett ben att stå på. Det är liksom min grundstomme. Ser framför mig att jag i framtiden bor på gård och har en smedja. Sen om jag gör det som jobb eller inte får man se.

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    
Överskottet från försäljningen donerar vi till Kvinna till Kvinna – organisationen som arbetar för kvinnors rättigheter i krigs- och konfliktdrabbade länder. Sedan 1993 har organisationen förändrat och påverkat hundratusentals kvinnors liv. Kvinna till Kvinnas gedigna arbete skapar förutsättningar och bygger möjligheter – ett arbete vi på Ellos vill vara med och stötta.Made by women