Som en del av vårt initiativ Made by Women tar vi med jämna mellanrum in kvinnliga inspiratörer och kreatörer i våra kampanjer. Vi har låtit smyckestillverkaren Margot Kortebein från Norge välja ut ett antal av sina verk, som nu ingår i en exklusiv Limited Edition-kollektion tillsammans med tre andra kreatörer. Med kvinnokroppen och kroppspositivism i fokus är Margots produkter en hyllning till kvinnan, och allt vad hon innebär.

Jag heter Margot Kortebein, är 26 år och kommer från Bergen i Norge. Jag pluggade till produktdesigner vid OsloMet och driver nu Positits – smycken inspirerade av kvinnobröst. Jag vill att Positits och dessa smycken ska vara en konversationsstartare och en symbol för svåra eller tabubelagda ämnen kring kvinnors bröst.

Margot Kortebein

When did you start creating?

Positits startades 2018 i Oslo och har varit en företagssatsning som jag tagit med mig först till Brisbane när jag bodde i Australien och sen till Bergen 2020 när jag flyttade tillbaka till min hemstad. 2020 köpte jag min första lilla keramikugn (som jag kallade för Olga) och kunde då sköta hela min produktion i min egen verkstad.

Tell us about your work


Jag vill att Positits ska vara en symbol som startar diskussioner och konversationer kring ämnen som emancipation av kvinnor, översexualisering av kvinnokroppen, den smala normen, amning, bröstcancer och mycket mer. Flera av ämnena hänger ihop med och kan förhoppningsvis leda till olika samtal om kvinnors kropp och hälsa. Smyckena kan symbolisera helt olika saker för olika personer och förhoppningsvis leda till mer öppna samtal.

Smyckena är gjorda av porslinslera, så jag har inte använt mig av traditionellt smyckessmide. Jag har tagit keramik och format det utifrån samma estetik och funktionalitet som metall har. Lera är ett tacksamt material för smycken som dessa, just eftersom de blir unika i sin form – precis som verkliga bröst är.

In what way does the female body influence your work?


Jag blev medveten om det feministiska samfundet på Instagram och blev inspirerad av alla kvinnliga konstnärer som använde kvinnokroppen som symbol i konsten för att väcka samtal och eftertanke. Jag ville delta i de samtalen och eftersom jag alltid tyckt om att göra smycken startade jag Positits.

Jag älskar att vara kvinna, att vara en del av det kvinnliga konstnärskapet och att få heja på varandra. Det är en varm, empatisk kultur med fokus på att driva varandra framåt, snarare än konkurrens. Det jag tror att de flesta kvinnliga konstnärer behöver bli bättre på är att satsa lite mer och tro på sig själva. Det verkar som att många (inklusive jag själv) kämpar med imposter-syndrom, alltså att vi tror sämre om oss själva än vad vi är. Vi kan och vi måste bli bättre på att se och värdera vår egen kompetens.
Where do you find inspiration?


Jag valde att använda bröst som motiv just för att de väcker liv i så många tabubelagda ämnen – många intressanta sådana som jag tycker att vi behöver prata mer om. Dessutom är det ett vackert motiv som skapar igenkänning i sin enklaste form.

What advice would you give someone eager to start creating?


Experimentera. Försök, misslyckas, försök igen och se vad du kan lära dig av alla dessa steg för att ta upplevelsen vidare. Du utvecklas ständigt, och det gör din konst också.

Jag försöker njuta av varje dag, hålla huvudet och händerna sysselsatta och göra saker som gör mig lycklig här och nu. När jag nu har egen produktion fokuserar jag på att hitta fler återförsäljare i Europa. Något jag hoppas att framtiden kommer med är nya samarbeten och människor att jobba tillsammans med. Jag är för utåtriktad för att sitta ensam i min lilla verkstad, så jag hoppas hitta personer i framtiden som kan inspirera till nya, spännande projekt.

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    
Överskottet från försäljningen donerar vi till Kvinna till Kvinna – organisationen som arbetar för kvinnors rättigheter i krigs- och konfliktdrabbade länder. Sedan 1993 har organisationen förändrat och påverkat hundratusentals kvinnors liv. Kvinna till Kvinnas gedigna arbete skapar förutsättningar och bygger möjligheter – ett arbete vi på Ellos vill vara med och stötta.Made by women