Som en del av vårt initiativ Made by Women tar vi med jämna mellanrum in kvinnliga inspiratörer och kreatörer i våra kampanjer. Vi har låtit skulptören Sofia Fredricks välja ut ett antal av sina verk, som nu ingår i en exklusiv Limited Edition-kollektion tillsammans med tre andra kreatörer. Med kvinnokroppen och kroppspositivism i fokus är Sofias produkter en hyllning till kvinnan, och allt vad hon innebär.

Sofia Fredricks heter jag och är 31 år gammal, kommer från Umeå men bor nu i Skåne med min man och mina hundar i skogen. Jag är en skulpterande återbrukskreatör, en titel jag kom på nu i stunden, men som nog bäst beskriver det jag gör. Kort och gott är jag krukmakare, jag skapar nya krukor av sådant jag hittar second hand.

Sofia Fredricks

When did you start creating?

Jag gjorde mina första återbrukade Betuttade krukor i slutet av maj 2017 och startade mitt Instagramkonto, @betuttadkruka, senare samma sommar.

Tell us about your work


Produkten som jag bidragit med till kollektionen heter Betuttad kruka och kommer i olika storlekar och färger. Alla artiklar är handgjorda och tillverkade från återbruk, vilket innebär att alla är unika med olika bröst och nyanser.

Jag började skulptera 2013 när jag var nyinflyttad i Malmö. Den första tiden stod jag utan något typ av sammanhang, så jag bestämde mig för att ta tag i den där drömmen jag haft om att prova på keramik. Jag började en kurs och förstod snabbt att jag föredrog att skulptera framför att dreja. Så på den vägen gick det.

In what way does the female body influence your work?


Kvinnokroppen och kvinnliga överkroppar har alltid influerat mig. Krukorna började som rekvisita till en utställning av ett gäng bilder jag fotat, som gestaltade kvinnor med bar överkropp i vardagssituationer. Det kunde vara kvinnor som spelade basket, klippte gräset eller satt i soffan hemma, situationer där nakna manliga överkroppar är accepterade i en helt annan utsträckning. Med bilderna ville jag betona problemet med patriarkatets kontroll över den kvinnligt kodade kroppen.

Det handlar inte bara om att kvinnor ska få visa brösten på allmänna platser, det handlar om friheten att få välja själv i samma situationer som män kan välja själva. Att jag bytte från foto till krukor gjorde att jag kunde publicera mina verk på Instagram, när jag lade upp en bild på en mor som läste för sin son raderade Instagram mitt konto på grund av sexuellt innehåll. Jag älskar @betuttadkruka för en oändligt lång lista anledningar och en av dem är att jag får fota och posta hur många bilder som helst på bröst – förhoppningsvis kan jag bidra till att bredda representationen tack vare det. Krukorna tillåter en liten, liten paus i censuren.
Where do you find inspiration?


Jag får mycket inspiration och glädje när någon känner igen sig i en kruka eller vas jag har gjort. Det ger en riktig kick! Jag vill alltid skapa en bred representation, älskar att se typ 80 stycken unika Betuttade krukor eller vaser uppradade bredvid varandra som en armé. Att återbruka sådant jag hittar second hand är också en källa till inspiration, att komma på något helt nytt kan bli övermäktigt så att istället göra om redan befintliga saker är skönt.

What advice would you give someone eager to start creating?


Gör din grej! Och låt det ta tid, det gör det för att saker och ting ska slå rot och börja växa.

Jag tror jag kommer följa samma spår i mitt skapande. Jag hade velat bredda mitt hantverk till kanske snickeri för att kunna återbruka fler material. Sedan vill jag lära mig mer om odling av växter och blommor och bli mer än hobbyflorist.

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    
Överskottet från försäljningen donerar vi till Kvinna till Kvinna – organisationen som arbetar för kvinnors rättigheter i krigs- och konfliktdrabbade länder. Sedan 1993 har organisationen förändrat och påverkat hundratusentals kvinnors liv. Kvinna till Kvinnas gedigna arbete skapar förutsättningar och bygger möjligheter – ett arbete vi på Ellos vill vara med och stötta.Made by women