Som en del av vårt initiativ Made by Women tar vi med jämna mellanrum in kvinnliga inspiratörer och kreatörer i våra kampanjer. Vi har låtit konstnären Anna Mörner handmåla en variant av vaserna från Ellos Collection, som nu ingår i en exklusiv Limited Edition-kollektion tillsammans med tre andra kreatörer. Med kvinnokroppen och kroppspositivism i fokus är Annas produkt en hyllning till kvinnan, och allt vad hon innebär.

Jag heter Anna Mörner och jobbar som konstnär, illustratör och designer. Kreatör skulle kanske kunna vara något slags samlingsnamn för det jag gör. Jag jobbar väldigt brett, så jag tycker det är svårt att sammanfatta mitt arbete med ett enda ord eller etikett.

Anna Mörner

When did you start creating?

Jag har vuxit upp i en familj som varit kreativ och väldigt händig så det har uppmuntrats tidigt. Skapandet har alltid varit en del av min uppväxt, men det var efter gymnasiet som jag kände att jag ville vidareutbilda mig inom konsten. Min första utställning hade jag sommaren 2013 i Skåne.

Tell us about your work


Mitt bidrag till kollektionen är 10 st vaser från Ellos sortiment, som jag sedan handmålat. De senaste åren har jag målat på vintage-porslin eftersom jag tycker att vi hela tiden kan jobba på att se oss omkring och använda befintliga produkter eller material istället för att alltid skapa helt nytt. Att få applicera det arbetssättet även tillsammans med ett större företag som Ellos känns därför extra kul! Själva målningen är en hyllning till sommaren, dansen och till möjligheten att känna sig fri. Jag hade Niki de Saint Phalle-skulpturer – som jag tycker står för just den frihetskänslan – som inspiration. Jag är inne i en period där jag vill måla slingrande växter och blad och jag tyckte det blev fint i kombination med den dansande kvinnan.

Mitt skapande kommer från studier och många timmars övning. Jag har gått ett konstbasår där jag lärde mig grunderna i olika tekniker, därefter handlar det om att det är ett intresse som jag övat på för att bli bättre.

In what way does the female body influence your work?


När jag gått i konstskolor har vi målat mycket kroki för att lära oss om volym och riktning, och då har ofta kvinnor stått modell. På så sätt har kvinnokroppen varit en väldigt stor del av mitt skapande – jag har helt enkelt lärt mig att studera och teckna kvinnokroppar. I början av min karriär målade jag ofta linjemålningar och kvinnor var ett återkommande motiv. Jag har mycket att tacka kvinnokroppen för, dels för vunnen kunskap om tecknande men också som motiv.

Att vara konstnär innebär för mig frihet att få uttrycka mig visuellt och att få jobba med det jag tycker absolut bäst om. Att vara kvinnlig konstnär är nog likt många andra branscher – kvinnor tar generellt sätt för lite betalt för sitt arbete och har svårare att se värdet i deras egen tid och skapande. Jag är inget undantag utan jobbar ständigt med den biten också.
Where do you find inspiration?


Just nu har jag växter som min största inspirationskälla – böljande blad och att måla stort så att det känns som att jag kliver in i en annan värld. Härligt!

What advice would you give someone eager to start creating?


Att inte tänka för mycket utan bara köra. Är målet att nå ut med din konst så skapa en separat Instagram för dina verk. För mig var det skönt att känna att jag inte “störde” någon med min konst och att det var frivilligt att följa. Sedan är det svinläskigt första gångerna och det är okej att det är det! Vill man något så måste man våga kasta sig ut, kanske blir det inte vad du tänkt dig men utvecklas till något annat. Det värsta som kan hända är att du provat och att inget hände. Då har du i alla fall testat.

I framtiden tror jag att jag kommer göra fler skulpturer och jobba ännu mer med 3D än vad jag gör i dag, inte helt omöjligt att jag kommer röra mig mer åt foto och film. Vi får se helt enkelt! Det jag hoppas på är att jag fortsätter att ha samma skaparglädje och lust att fortsätta mitt kreativa arbete.

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    
Överskottet från försäljningen donerar vi till Kvinna till Kvinna – organisationen som arbetar för kvinnors rättigheter i krigs- och konfliktdrabbade länder. Sedan 1993 har organisationen förändrat och påverkat hundratusentals kvinnors liv. Kvinna till Kvinnas gedigna arbete skapar förutsättningar och bygger möjligheter – ett arbete vi på Ellos vill vara med och stötta.Made by women