Stämningsljus


Styrka: 125 – 470 lm
Färgtemperatur: 2500 – 3000 K
Lågenergi eller LED-lampor. De flesta LED-lampor fungerar även med dimmer.

Dimmerljus


Alla halogenlampor kan dimras. De flesta LED-lampor kan också dimras. Vissa typer av lågenergilampor kan dimras men ljusfärgen förändras då vid neddimring.

Middagsljus


Styrka: 430 – 800 lm
Välj 1000 lm för extra mycket ljus.
Färgtemperatur: 2500 – 3000 K
Vill du kunna dimra ner till en romantisk middag med stearinljus så välj halogenlampa. Vissa dimbara LED-lampor med högt ljusflöde passar också.

Matlagningsljus


Styrka: 750 – 1000 lm
Färgtemperatur: 2700 – 4000 K
Lågenergi, LED-lampor eller kompaktlysrör.

Arbetsljus


Styrka: 430 – 1000 lm
Färgtemperatur: 2500 – 4000 K
Lågenergi, LED-lampor eller kompaktlysrör.

Badrumsljus


Styrka: 430 – 800 lm
Välj 1000 lm för extra mycket ljus.
Färgtemperatur: 2500 – 3000 K
Lågenergilampa för allmänljus. För make up-ljus är halogen eller LED-lampa med varmvit eller vit ljusfärg att föredra. Istället för halogen-spotlights finns effektiva halogen- och LED-alternativ. Tänk på att välja rätt IP klass till ditt badrum. Du kan använda IP21 eller IP44 beroende på var någonstans armaturen placeras.

Läsljus


Styrka: 430 – 1000 lm
Färgtemperatur: 2700 – 4000 K
Lågenergi- eller LED-lampor. Om du har en armatur för halogenreflektorlampa finns det effektiva halogenalternativ, LED-lampor och en del lågenergilampor som passar.

Allmänljus


Styrka: 430 – 800 lm
Välj 1000 lm för extra mycket ljus.
Färgtemperatur: 2500 – 3000 K
Om du har halogenspotlights i taket finns det effektiva halogenlampor som ersättare. LED-tekniken utvecklas snabbt så håll även utkik efter nya LED-produkter.
Ord och begrepp


LUMEN (LM)
Lumen är måttet på lampans ljusflöde, alltså den totala mängden ljus som lampan ger.

WATT (W)
Watt mäter lampans effekt. Ju fler watt desto mer energi drar lampan. I en glödlampa omvandlas 10 % av energin till ljus medan resten blir till värme. I effektiva halogenlampor, lågenergilampor och LED-lampor omvandlas mer av energin till ljus. Det innebär att man kan ersätta en glödlampa på 60 W med en lågenergilampa på 11-13 W och ändå få samma ljusflöde.

KELVIN (K)
Kelvin anger lampans färgtemperatur, alltså ljusfärg. De vanligaste ljusfärgerna är varmvit och vit. Ju högre färgtemperatur, desto kallare sken. Högre färgtemperatur ger bättre färgåtergivning och bättre synskärpa.

DIMBAR
Alla armaturer är dimbara om man tillsätter en extern dimmer och det inte står annat i produkttext. Det har med ljuskällan att göra om en armatur är dimbar eller inte. Då en armatur inte är dimbar är när det ingår fast LED med en ljuskälla som inte är dimbar. Då anges det att armaturen inte är dimbar. I andra fall så är det möjligt att använda extern dimmer förutsatt att ljuskällorna är dimbara.

IP KLASS
Anger vilket skydd en kapsling ger mot åtkomst av farliga delar inuti kapslingen, och skydd för materiel inuti en kapsling mot inträngande av fasta föremål eller vatten. Dammpartiklar räknas till fasta föremål.

CE
Symbol för europeisk säkerhetsstandard.


Shoppa belysning
Från watt till lumen

* Ungefärliga värden. Gäller ej reflektorlampor. Spannet beror på att olika lamptyper ger något olika värden. Skillnaden kan dock inte uppfattas av blotta ögat.

TÄNK PÅ! Lågenergilampor innehåller kvicksilver och alla typer av lampor ska lämnas till återvinning. Kasta ej i soporna eller i glasåtervinning. Läs mer på Energimyndigheten.