BELYSNINGSGUIDE Rum för rum

Visste du att ett rum kan behöva mellan 5 och 10 lampor för att skapa den där stämningsfullt hemtrevliga atmosfären? Först när vi kombinerar ett grundläggande allmänljus med skarpare och svagare ljuskällor skapar vi enhetliga rum som fyller alla behov. Här har vi samlat tips för hur du kan tänka när du väljer belysning – rum för rum.



Vardagsrum

Våra vardagsrum är samlingspunkten i våra hem. Här finns plats för umgänge, här tittar vi på tv, läser, arbetar och vilar. Ett bra allmänljus är alltså nödvändigt för att skapa en grundläggande belysning här. Komplettera med läsvänlig belysning intill fåtöljen eller favorithörnet i soffan, addera skarpare funktionsljus där du behöver och skapa en stämningsfull atmosfär genom att addera milt, varmt ljus i rummets hörn.



Matplats & kök

För dig som har middagsbordet och köket i samma rum är det viktigt att kombinera arbetsbelysning med stämningsljus. Grunda rummet med en bra allmänbelysning och addera sedan skarpare och svagare ljuskällor där det behövs. Över diskbänken och runt matlagningsytorna är det till exempel bra med skarpare belysning, medan det över middagsbordet passar bättre med ett mjukare ljus.

Den senaste tiden har lett till att många arbetar vid köksbordet hemma. Se till att komplettera upp middagsbelysningen med ett bra arbetsljus.



Sovrum

Även sovrummet behöver ett allmän-, stämnings- och funktionsljus. Det allmänna ljuset lägger en grund i rummet och ger den belysning som behövs i vardagen. Över sängen är det bra att komplettera upp med läslampor, i fönstret och i hörnen passar det bra att addera ett mjukare, stämningsfullt ljus.