BELYSNINGSGUIDE Belysning

Olika rum behöver olika typer av belysning. Badrummets spegellampa passar kanske inte lika bra i sovrummet, precis som sovrumslampan skulle ge ett alldeles för skumt ljus i badrummet. Men har du tänkt på att även ett och samma rum behöver olika typer av belysning?

Stämningslampan i vardagsrummet kompletteras av läslampan, middagsljuset i köket kompletteras av matlagningslampan över diskbänken. Nedan har vi sammanställt en lista över olika typer av belysning och vad för ljusstyrka man bör välja.



Allmänljus

Styrka: 430 – 800 lm.
Färgtemperatur: 2500 – 3000 K.

Vill du ha extra starkt ljus? Välj 1000 lm.

Om du har halogenspotlights i taket finns det effektiva halogenlampor som ersättare. LED-tekniken utvecklas snabbt så håll även utkik efter nya LED-produkter.

Allmänljus, eller allmänbelysning, syftar till de lampor – ofta spotlights eller taklampor – som ger den grundläggande belysningen i rummet.



Stämningsljus

Styrka: 125 – 800 lm.
Färgtemperatur: 2500 – 3000 K.

Välj lågenergi- eller LED-lampor. De flesta LED-lampor fungerar även med dimmer.

Vill du kunna dimra ner till en romantisk middag med stearinljus så välj halogenlampa. Vissa dimbara LED-lampor med högt ljusflöde passar också.

Runt middagsbordet och vid soffgruppen vill man kanske ha möjligheten att dämpa belysningen för att skapa ett stämningsfullt ljus.



Funktionsljus

Styrka: 430 – 1000 lm.
Färgtemperatur: 2700 – 4000 K.

Arbetsljus: Lågenergi, LED-lampor eller kompaktlysrör.

Badrumsljus: Tänk på att välja rätt IP klass till ditt badrum.

Läsljus: Välj lågenergi- eller LED-lampor.

Komplettera det allmänna och det stämningsfulla ljuset med funktionsbelysning på de platser där du behöver extra starkt ljus.