Ellos mattguide Skötselråd & vård av mattor

Skötselråd & vård av mattor

Stolsben som dras fram och tillbaka över mattan, fötter som trampar in smuts i luggen och tunga möbler som lämnar avtryck – mattor slits och nöts varje dag. Det finns dock en del du kan göra för att mattan ska hålla sig i fint skick längre. Läs våra skötselråd nedan!



Dammsug regelbundet

Oftast räcker det att rengöra mattan med dammsugaren. Fäll in borsten och sänk styrkan en aning för smidig städning. Förutom att rengöra mattan hjälper dammsugaren till att lyfta upp luggen i mattan och ge den en jämn, fin yta!



Rotera mattan

Solljuset bleker mattan samtidigt som möbler och fötter nöter ner den. Att rotera mattan med jämna mellanrum gör att slitaget fördelas ut jämnt.



Ta bort fläckar

Mattor i viskos och tencel tål inte vätska så använd gärna textilimpregnering för att skydda mot väta och fläckar. Tänk på att testa impregneringen på ett litet hörn först för att se hur mattan reagerar på medlet. När mattan väl får en fläck (för vems matta får inte det?) – använd fläckborttagningsmedel för möbeltextilier.



Kan mattor tvättas i maskin?

De flesta mattor går inte att tvättas hemma. Ull- och viskosmattor bör lämnas in till ett professionellt tvätteri. Mattor i bomull kan tvättas i vanlig maskin så länge den klarar av vikten.



När det är vinter kan man lägga ullmattan i snön med luggen nedåt. Därefter piskas smutsen enkelt bort med en mattpiska. Lätt och smidigt!