När jag för första gången klev av båten som släppte av oss vid den lilla bilfria skärgårdsö som skulle bli vårt hem upplevde jag ett lyckorus som jag bara känt som barn. Tystnaden och lugnet som infann sig var som att lägga en mjuk filt mellan oss och det som omvärlden förväntar sig att vi ska vara. Utan förvarning sköljde saltstänket hela min barndom, och alla dess löften, över mig.

Ända sedan jag lämnade Dalarna, där jag växte upp, har det bott en hemlängtan i mitt bröst. Skogen, den mjuka lugna skogen. Havet lindrar den saknaden. Här, i vårt hus som vi byggt upp, där vågorna brusar stilla och friheten viskar över de mjukt rundade klipporna, här har jag skapat ett andra hem.

Min barndom är färgad av musik, främst Beatles. Pappa spelade alltid John Lennon.

Min barndom är färgad av musik, främst Beatles. Pappa spelade alltid John Lennon. Så mina litografier som jag fått av honom (av min pappa alltså, inte John Lennon) betyder mycket för mig. Jag tycker om att omge mig med detaljer som påminner om en person, en känsla. Som keramikvasen min vän och konstnären Malou Palmqvist gjort.

What makes a bedroom?

Ett sovrum ska ge samma känsla som skogen. Vilsamt. Svalt och mörkt. Jag vill känna mig omsluten och trygg där. Mycket textilier, men inte för många detaljer och saker. Sovrummet behöver vara mer avskalat än resten av hemmet, vilket kanske går emot min person eftersom jag kan vara lite av en samlare – i alla fall när det kommer till skivor och böcker.

När jag var yngre samlade jag på cd-skivor. Favoriten är nog Bob Dylans Freewheelin’. Men sånt går ju inte att välja, eller hur?

Shop style

  What colours will you decorate spring with?

  Färger som tar in naturen i hemmet. Grönt. Blått, beige – toner som fångar skärgården omkring oss. Gärna ljusare jordnära färgskalor, kanske med inslag av en mättad citrongul.

  The latest dream you had?

  Jag drömde att jag var tillbaka i mitt barndomshem, som är sålt nu. Huset är från början av 1900-talet och när jag var liten hade vi fortfarande kvar de handblåsta originalfönstren. Inför vintern fick vi fästa innanfönster och lägga mossa eller bomull mellan det yttre och det inre glaset. De nya husägarna har renoverat och satt in helt nya fönster.

  Inför vintern fick vi fästa innanfönster och lägga mossa eller bomull mellan det yttre och det inre glaset.

  Catarina Skoglund

  I min dröm hittade vi våra fönster, originalen, och vi satte in dem igen. Precis som när jag var liten och vi förberedde för kylan klädde vi in vårt gamla hem, vi tog hand om det och för en liten stund fick jag liksom se hela min barndom genom min vuxna blick. Det var en lycklig dröm, fylld till bredden av sorg.

  An equality issue close to heart?

  När metoo-rörelsen kom väcktes något i mig. Eftersom jag själv genomlevt liknande, i och med en händelse i min ungdom, var det väldigt känslomässigt att höra och läsa om andra kvinnors upplevelser. Att vi utsätts för övergrepp och trakasserier är en väldig, ibland överväldigande, sorg. Det som gjordes mot mig är något jag kommer bära med mig hela livet. Så när metoo kom var det viktigt och stort för mig.

  What did you want to be, growing up?

  Popstjärna. Jag ville så gärna bli popstjärna. Pernilla Wahlgren var min första stora idol, när hon gjorde Picadilly Circus i Melodifestivalen. Sedan kom New Kids on the Block och snodde mitt hjärta. Men när allt kommer omkring är jag väldigt nöjd med hur det blev. Att jag gör det jag gör, att jag är den jag är. Vid havet eller i skogen. Nära naturen, nära min familj. Jag är hemma.

  #equallywomen – our true values, unmasked and unfiltered.

  The Stories

  Varje sovrum bär på egna berättelser. Vi lät tre kvinnor dela med sig av sina. Ta del av dem och hitta inspiration till din egen, personliga sovrumsstil!