Utformningen av ett glasets kan påverka smakupplevelsen av en dryck. Därför har Riedel har tagit fram olika glas för olika druvor, så att smakerna ska upplevas på bästa sätt. Men att välja rätt glas till rätt vin kan vara en utmaning, speciellt med tanke på det breda utbudet. Detta hjälper vi dig gärna med. Läs mer i vår vinglasskola och lär dig matcha glas och druva!

#WEKNOWTABLESETTING #FOREVERYMOMENT

Druva: Sauvignon Blanc
En av världens mest populära gröna druvor. Druvan trivs i svala klimat och ger syrliga och krispiga viner.

Glas
Riedel Veritas Sauvignon Blanc har en stor och hög kupa, men öppningen sluter sig något. Detta framhäver aromerna och minskar syran för en mer balanserad upplevelse.

Druva: Riesling/Zinfandel
Riesling är ursprungligen en tysk druva som trivs i svala klimat. Ofta har de unga rieslingvinerna en ton av citrus, medan de lagrade har toner av honung och aprikos. Oavsett lagringstid är vinerna friska och fruktiga.  Zinfandel är en blå druva som har odlats i USA sedan 1800-talet. Kännetecknande för druvan är mustiga och fruktiga viner med aromer av solmogna bär.  

Glas
Riedel Riesling/Zinfandel har en liten men hög kupa, med en öppning som är ganska sluten. Detta resulterar i att syran balanseras och fruktigheten lyfts fram, och passar därför både till riesling och zinfandel.  

Druva: Pinot Noir
Denna populära blåa druva har sitt ursprung i Bourgogne, Frankrike. Druvan föredrar svala klimat och är känd för sin friskhet och arom av mörka bär.

Glas
Druvan kan skilja sig beroende om vinet kommer från Nya eller Gamla världen. Därför har Riedel tagit fram två olika glas. New World Pinot Noir har ett rakt parti längst upp på kupan, vilket gör sötman mindre framträdande. Old World Pinot Noir leder vinet fram till den främre delen av tungan, och lyfter på så sätt fram sötman för att balansera upp vinet.

#WEKNOWTABLESETTING #FOREVERYMOMENT

Druva: Chardonnay
En av världens mest kända gröna druvor. Ursprungligen kommer druvan från Bourgogne i Frankrike, vilket ger krispiga och fruktiga citrustoner i vinet. I Nya världen är vinet mer fylligt och smakrikt.

Glas
Riedel har två olika glas för chardonnay. I Chablis, norra Bourgogne, lagras inte vinerna på ekfat. Detta vin passar bäst i ett glas med liten öppning, vilket gör att sötman framträder och vinet får en rundare smak. För chardonnay lagrad i ekfat passar ett glas med stor kupa och vid öppning, vilket ger vinet mer luft.  

Druva: Shiraz/Syrah
Samma druva men olika namn. Syrah kommer från Rhönedalen i Frankrike, men när druvan började odlas i Australien användes ett namn med mer engelsk klang: shiraz. Syrah ger strama viner med smak av plommon och körsbär, medan shiraz ger mer generösa viner med smak av vildhallon och björnbär.

Glas
Riedel har tagit fram två olika glas för att passa respektive vin. Syrahglaset har en rund kupa och liten öppning för att ge ett mjukare vin, medan Shirazglastet har en stor och hög kupa med vid öppning för att passa det generösa vinet.

Dryck: Champagne
Världens mest kända mousserande vin från vindistrikten med samma namn. Detta område har sval och krithaltig jord, vilket ger en mineralton till vinet.

Glas
Riedels champagneglas har en stor kupa med en avsmalnad öppning. Detta koncentrerar dofterna till näsan och drycken leds till tungans främre del som har lättare att uppfatta sötma.

Druva: Cabernet/Merlot
Dessa druvor är de mest välkända blåa druvorna. Ursprunget kommer från Bordeaux i Frankrike och har odlats ända tillbaka till 1600-talet. Druvorna är lätta att odla och ger ett kraftigt vin med mycket tanniner och hög syra.

Glas
Riedel Cabernet och Merlot har en stor och hög kupa med en vid öppning. Detta minskar vinets strävhet och syra och ger istället ett rundare och mer fylligt vin.


Shoppa riedel

#WEKNOWTABLESETTING #FOREVERYMOMENT