Hållbarhet

Säkerhet & Tester


Startsida    Kemikalier    Kvalitetstester    Barnsäkerhet    Djurhållning    Skönhet

Vi tar ett stort ansvar för våra produkter och ställer höga krav på innehållet och hur de framställs.

#ellosactionlist

Skönhet


Det finns många ingredienser och metoder som är farliga för människan, djuren och miljön. Därför tar vi ett stort ansvar för våra produkter och ställer höga krav på innehållet och hur de framställs.

På Ellos är vi stolta över vårt breda skönhetssortiment och att alltid kunna erbjuda produkter av hög kvalitet. Nedan listar vi de ingredienser och metoder som vi inte använder eller förhåller oss till gällande vårt skönhetssortiment.

Djurtester
Ellos är med i Djurens rätt, vilket innebär att djurtester inte är tillåtet för någon av våra produkter.

Mica
Mica, eller glimmer, är en mineral som pulveriserats och förekommer i de flesta sminkprodukter för att ge en glimrande effekt. Ellos samarbetar endast med leverantörer som har kontroller och upprättade rutiner för goda arbetsförhållanden samt inte tillåter barnarbete. Detta kan innebära att mineralen är konstgjord med syntetiskt ursprung.

Mikroplaster
Korn av mikroplaster kan förekomma i skönhetsprodukter, bland annat i peeling- och skrubbkrämer. Problemet är att när mikroplaster sköljs ner i avloppet och går ut i avloppsvattnet så är de svåra att filtrera. Väl ute i hav och vattendrag bryts de inte ner och kan tas upp av vattenlevande organismer. Mikroplasterna har även en förmåga att absorbera kemikalier vilket till följd fångas upp av djuren.

Istället för mikroplaster använder Ellos korn med vegetabiliskt ursprung som exempelvis salt, sockerkristaller, fruktkärnor och vaxer.

Palmolja
Palmolja är en av världens viktigaste vegetabiliska oljor och används inom många områden som exempelvis kosmetika. Konsumtionen av palmolja ökar över hela världen och står för en stor del av arbetskraften i produktionsländer som Indonesien och Malaysia. Tyvärr orsakar palmolja stora miljöproblem som exempelvis skövling av regnskog, ökning av växthusgaser, utrotning av utrotningshotade arter samt brott mot mänskliga rättigheter.

Ellos arbetar därför med ersättningsalternativ, exempelvis rapsolja, i den mån det är möjligt. I de fall palmolja används så är den certifierad enligt RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil).

Parabener
Konserveringsmedel används i många vatteninnehållande produkter såsom hygienartiklar och kosmetika. Detta är nödvändigt för att förhindra tillväxt av bakterier, svamp och mögel som kan lukta illa och även bli en hälsofara.

Det finns olika typer av parabener, vissa har risk för hormonstörande effekter och är därmed förbjudna att använda. I de produkterna som innehåller parabener används endast godkända sådana samt i låga halter. Ellos jobbar främst med alternativ till parabener som exempelvis natriumbensoat och kaliumsorbat som är milda konserveringsämnen.

Silikoner
Silikoner används i skönhetsprodukter eftersom de avger en härlig, mjuk och behaglig känsla på huden. Det finns olika typer av silikoner som har olika egenskaper men alla är syntetiska ingredienser som inte är lätt nedbrytbara. När silikoner släpps ut i avloppsvattnet kan de ha en rent skadlig påverkan på miljön. Därför begränsar och ersätter Ellos silikoner med syntetiskt innehåll mot silikoner med naturligt vegetabiliskt ursprung.

Ellos jobbar med ekologisk hudvård och arbetar enligt följande certifieringar: EcoCert, NaTrue, Eco Control, CosmeBio, Soil Association, USDA Organic. Läs mer om dessa under Certifieringar.

TREAT YOUR PRODUCTS     |     TREAT YOURSELF     |     TREAT YOUR PLANET