Juryn har nu kommit fram till ett resultat, vilket de baserat på antalet röster och det arbete som kandidaterna utfört under 2020. Vi på Ellos är glada och stolta över juryns beslut och kan inte annat än att till fullo hålla med dem om deras motiveringar. Vi vill framföra vårt tack till alla som engagerat sig i Ellos Awards. Totalt fick vi in 60 161 röster, vilket vi avrundar till 100 000 SEK i donationen till Kvinna till Kvinna. Tack till alla kandidater för det arbete ni gör. Ett särskilt tack till vår jury som gjort ett fantastiskt jobb. Och sist, men inte minst: ett innerligt tack till våra fantastiska pristagare. Utan er hade världen varit lite sämre.

THE ANNA O

Asabea Britton


Juryns motivering:

Genom sina sociala medier upplöser Asabea Britton tabun kring kvinnofrågor. Hon synliggör kvinnokroppens villkor och möjligheter, hon sprider förståelse och kunskap, hon river murar och hon krossar såväl normer som tabun. Det arbete Asabea utför på sina sociala medier gör henne till en självklar Anna O.

Vilken ära att få ett så fint pris. Det arbete jag gör är så givande för mig och det är väldigt uppmuntrande att få det bekräftat att det även är givande för andra. Jag hoppas fortsätta lära mig mer och lära ut i många år till och det här sporrar mig ännu mer till det. Tack.

THE ROSA P

Mary C Namagambe


Juryns motivering:

För sitt feministiska och antirasistiska arbete tilldelas Mary C Namagambe utmärkelsen The Rosa P. Hennes nationella och internationella engagemang skapar långsiktig och långvarig plats för flickor och kvinnor i flera länder, samhällen och kulturer. Via sina sociala kanaler sprider Mary kunskap och förståelse, hon inspirerar och inkluderar. Mary tar sig förbi rådande maktstrukturer och hon tar flickor och kvinnor med sig.

Det här öppnar upp flera möjligheter för mitt arbete med att skapa bättre förutsättningar för flickor och kvinnor och jag är så exalterad över att se vad framtiden har att erbjuda. Det rör mig i grunden när jag tänker på vad det här priset innebär för mitt fortsatta arbete för att stärka kvinnors självständighet och framtid. Det är mitt kall här i livet, att förändra samhällets spelregler och att stärka kvinnors makt och inflytande.

THE HANNA W

Karin Kajjan Andersson


Juryns motivering:

Med sitt engagemang på sociala medier tacklar Kajjan Andersson frågor kring kroppsideal och hälsa. Hennes arbete synliggör och utbildar, inspirerar och inkluderar. Budskapet i hennes kanaler är på många sätt (precis som titeln på hennes senaste bok om kroppspositivistiskt föräldraskap) livsviktigt.

2020 har varit ett tufft år för mig och därför betyder det här priset och juryns otroligt fina motivering extra mycket. Att nå ut med kroppspositiv opinionsbildning så att den når och kan hjälpa så många som möjligt är inte lätt alla gånger, men vi får inte glömma att det verkligen går framåt! Och jag vill tacka Ellos, juryn och framför allt alla som nominerat och röstat för att ni bidrar till den utvecklingen.

THE AUGUSTA L

Aleksandra Avli


Juryns motivering:

Aleksandra Avli har genom sina sociala medier underlättat för kvinnligt entreprenörskap och stöttat kvinnligt företagande. Hon skapar platser och forum där företagsamma kvinnor kan mötas och nätverka. Förutom det konkreta och direkta arbete som Aleksandra utför är hon en stor källa till inspiration och engagemang.

Det är helt fantastiskt att ha vunnit Augusta L priset, tack Ellos för att ni lyfter kvinnors gemensamma utveckling! Trots min uppfattning att alla nominerade är vinnare. Tack till alla oss för de förändringar vi bidrar till för att generationerna efter inte ska behöva slå i samma tak, och istället klättra i stegen. Jag hoppas med detta pris få lyfta allt det jobb vi gemensamt gör för kvinnors normbrytande utveckling!

Our partner


Kvinna till Kvinna är en av världens främsta kvinnorättsorganisationer. Förutom att försvara kvinnors mänskliga rättigheter verkar de för att stärka kvinnors position i samhället samt för att sätta stopp för våld mot kvinnor. Organisationen finns på plats i sammanlagt 20 länder, bland annat i områden drabbade av krig och konflikt.


Bli månadsgivare idag!

Helena är skådespelare och regissör. Hon har gjort många film- och teaterroller. 2007 debuterade hon som långfilmsregissör, 2018 regisserade hon föreställningen ”Avig Maria – No more fucks to give” och just nu regisserar hon ”Dancing Queens” för Netflix.

Helena Bergström

Fanna är författare, frilansskribent och journalist. 2015 publicerades hennes bok ”Svart kvinna” av Natur & Kultur. Tillsammans med kusinen och kollegan Amie Bramme Sey driver Fanna podcasten Raseriet. Dessutom är hon goodwillambassadör för Kvinna till Kvinna.

Fanna Ndow Norrby

Peg är en prisbelönt artist, låtskrivare och TV-profil. Hon har spelat på några av Sveriges största scener, både som soloartist och i musikduon Gammal. Tillsammans med systern Penny Parnevik driver Peg även podcasten ”Pillowtalk”.

Peg Parnevik

Retorikexperten Elaine Eksvärd är vd för byrån Snacka snyggt och driver en podcast med samma namn. Hon är även författare och föreläsare, frilansskribent och bloggare.

Elaine Eksvärd