Ellos mattguide Rum för rum

Rummet och möbleringen avgör vilken typ av matta du bör välja samt hur den ska placeras. Inredning och stil bestämmer mattans färg, mönster och utförande – men tänk på att mattan både kan användas för att komplettera helhetsintrycket och för att bryta av. När du väljer storlek på matta bör du utgå från planlösning och möblerna som mattan ska ligga under eller bredvid. Här har vi samlat våra tips – rum för rum.

Vardagsrum

Till soffgruppen är det både fint och ombonande att addera en matta. Tumregeln är att mattan inte ska vara kortare än soffan är bred. Bilderna nedan illustrerar hur olika typer av mattor kan placeras vid olika stora soffgrupper.

Sovrum

Att ha en matta under sängen ger en mjuk och lugn känsla till rummet, samtidigt som den är härlig att sätta fötterna mot på morgonen. Låt mattan sticka ut minst 50 cm på vardera sida och vid nederdelen av sängen. Placera gärna mattan under två tredjedelar av sängen, likt bilden nedan illustrerar.

Om du inte hittar en tillräckligt stor matta för din säng kan det vara fint att placera två smalare mattor vid varsin sida av sängen. Det ramar in sovplatsen, mjukar upp känslan i rummet och gör det lättare att komma åt dammet som gärna samlas.

Matrum

Att bara ta matbordets mått i beräkning och glömma bort stolarna är ett vanligt misstag när mattan till matgruppen väljs ut. När mattan är för liten ser gruppen ofta trång ut, samtidigt som stolsbenen gärna fastnar i mattans kant. Tänk därför på att stolarna ska kunna dras ut en bit så att man kan sätta sig ner utan att fastna i mattkanten. Se nedan bilder för att se hur långt ut mattan bör ligga i förhållande till bord och stol!

Hur får man fram rätt mått? Ta matbordets längd och bredd eller diameter, lägg till stolarnas djup och räkna på så sätt ut hur lång och bred mattan bör vara.