The Bed Guide Täcken och kuddar

En del vill ha tunna, svala täcken som andas hela natten medan andra vill ha varma täcken som isolerar. Men vad ska man tänka på och titta efter när man letar täcken och kuddar på nätet? Vi svarar på några vanliga frågor här.



Täcken

Blir du varm när du sover ska du hålla utkik efter svala täcken med lägre andel dun och högre andel fjäder. Om du väljer syntettäcke bör du ta ett med lägre gramvikt. Dunet är det som isolerar och håller värmen, medan fjädern släpper igenom mer luft och håller dig svalare. Oavsett som andelen dun eller fjäder är högst så brukar täcket kallas för duntäcke.

Ju högre gramvikt på syntettäcket och ju högre andel dun desto varmare täcke. För dig som fryser med ett svalt täcke och svettas med ett varmt finns såklart medelvarma täcken. Det kan vara bra att investera i två uppsättningar – ett täcke att använda på vintern och ett att ha på sommaren.

För den som har lite svårt att komma till ro, eller som upplever att sömnen inte är så återhämtande som den borde vara, kan tyngdtäcket vara ett bra alternativ. Tyngdtäcket stimulerar kroppens må-bra-hormon och hjälper kroppen att slappna av. Läs mer om våra tyngdtäcken här.

Shoppa täcken



Kuddar

Beroende på vilken ställning du brukar sova i passar olika kuddar olika bra. Låga kuddar funkar till exempel för den som gärna sover på mage, medan den kan ge nackbesvär för den som sover på rygg. Låga dunkuddar har en högre andel dun och är fluffiga och mjuka. Syntetkuddar med hålfiber är mjuka medan de med bollfiber är lite fastare. Medelhöga kuddar passar den som sover på rygg eller som rör sig mycket, medan höga kuddar gör sig bäst för de som sover på sidan. Väljer du en av de högre kuddarna så titta efter de med hög andel fjäder, föredrar du syntetkuddar så välj en med bollfiber för en fast och spänstig kudde.

Shoppa sovkuddar