Stekpannan är ofta ett av kökets mest använda redskap, och kanske till och med ett av de mest älskade. Dock är utbudet inom både material och typer av pannor bredare än någonsin, så vilken ska man välja? Den här guiden ger dig information om alltifrån material, skötsel och användningsområden till de olika typerna av pannor – så att du kan hitta den som passar just dig.

Gjutjärnspanna

EN TROGEN FÖLJESLAGARE

Vid rätt skötsel kan en gjutjärnspanna följa dig genom livet. Vissa gjutjärnspannor har till och med ärvts i generationer! Tack vare den porösa ytan kan pannan absorbera fett, vilket efter en tids användning skapar en naturlig nonstick-yta och skyddar pannan mot att rosta. Materialet kan ta en stund att värma upp, men väl uppe i temperatur fördelar den värmen jämnt. Därför kan du med fördel steka på lite lägre värme. I din gjutjärnspanna kan du tillaga det mesta, alltifrån köttfärssås till frästa grönsaker. När du väl investerat i en gjutjärnspanna kan du ha en slitstark och trogen följeslagare i resten av livet!

Så tar du hand om din gjutjärnspanna

Du behöver aldrig använda diskmedel när du rengör din gjutjärnspanna. Detta kan lösa upp den uppbyggda beläggningen. Det räcker med hett vatten och en diskborste. Upplever du att pannan känns ”torr” kan du fetta in den med lite olja. Torka sedan bort det överflödiga med hushållspapper. Din gjutjärnspanna kommer kännas som ny!

Bränn in din gjutjärnspanna

Att bränna in en gjutjärnspanna är enkelt. Du häller helt enkelt i lite neutral olja, exempelvis rapsolja, och värmer pannan i ungefär 10 minuter. Sedan är det klart!

Kolstålspanna

KOCKARNAS FAVORIT

Kolstålspannor har länge varit favoriter i restaurangköken och ökar i popularitet även hos hemmakockarna. Pannan är gjord av mestadels kol men även en del järn, vilket ger egenskaper som passar perfekt för matlagning som kräver hög precision. Likt gjutjärnspannan behöver kolstålspannan brännas in. Detta gör pannan mörkare, nästan svart, vilket förbättrar pannans stekegenskaper. Detta är alltså en panna som mår bra av att användas ofta och mycket! Kolstålspannan anpassar sig snabbt efter värmeförändringar, vilket passar bra när du ska steka den där perfekta köttbiten. Dock är det bra att tänka på att värma upp den varsamt, så att inte pannan ”slår sig” och får en ojämn botten.

Så tar du hand om din kolstålspanna

Likt gjutjärnspannan ska du aldrig rengöra pannan i diskmaskin eller med diskmedel, detta förstör den beläggning som du byggt upp. Låt pannan först svala och använd sedan varmt vatten. Torka alltid ur pannan med en handduk för att förhindra rost. Undvik också snabba temperaturskillnader, då pannan svarar snabbt på detta och kan få stålet att ”slå sig”.

Bränn in din kolstålspanna

Innan du börjar använda din kolstålspanna ska du bränna in den. Se till att pannan är ren och torr och låt den värmas upp. När det börjar ryka lite från pannan kan du stryka i lite neutral olja. Fortsätt att stryka i olja, ungefär 5-6 gånger bör räcka. Pannan ska vid det här laget vara helt svart. Låt pannan sedan svalna och torka ur oljan som är kvar med hushållspapper. Klart!

Rostfritt stål

NÄSTAN SOM ATT GRILLA

Det kanske ändå är en del som skiljer en panna i rostfritt stål och grillning från varandra, men de har faktiskt en del gemensamt också. I och med att stålet inte har några öppna porer gör det att fettet inte sätter sig i pannan. Därför måste du alltid tillsätta fett som olja eller smör för att inte bränna maten. Men likt grillning kan råvaran ändå först sätta sig fast. Vänta därför ut råvaran innan du vänder på den, så att porerna hinner stänga sig och en stekt yta skapas.

En rostfri stålpanna passar bra till en mängd olika rätter, alltifrån stekt lax till pastasåser. En panna i rostfritt stål har snabb och jämn värmefördelning, så att du kan börja laga maten nästan direkt. Det finns olika typer av uppbyggnad på denna panna, men allra bästa värmefördelning får du med den så kallade sandwichbotten. Med en sådan botten varvas aluminium och rostfritt stål om vartannat, där aluminiumet ger snabb värmespridning och stålet ger tålighet och magnetiska egenskaper.

Non-stick

ENKEL MATLAGNING

En non-stickpanna lever verkligen upp till sitt namn. Har du problem med att vissa råvaror fastnar när du steker dem passar en non-stickpanna perfekt. Dessutom krävs väldigt lite, om ens något, fett vid stekning. Däremot är pannorna känsliga för höga temperaturer, vilket kan skada beläggningen. Därför passar de bättre vid tillagning av grönsaker och fisk som inte behöver lika hög värme som andra råvaror. Även vid pannkakor är en non-stickpanna en riktig höjdare! På grund av känsligheten för höga temperaturer har non-stickpannor inte så lång livslängd. Märker du att beläggningen börjar lossna är det dags att byta panna. Vill du inte behöva välja mellan non-stick och lång livslängd kan du kika på hårdadoniserat aluminium. Processen skapar en tålig och hård stekpanna, utan att non-stickeffekten försvinner.

Hur du på bästa sätt tar hand om din non-stickpanna

Använd endast redskap i trä, plast eller silikon för att inte skada pannans yta. Låt pannan svalna innan du rengör den. Skölj den sedan under varmt vatten och använd diskmedel för att göra den ren. Använd aldrig stålull eller diskmaskin för rengöring, detta kan skada beläggningen.

Keramisk beläggning

LITE MER TÅLIG

En stekpanna med keramisk beläggning påminner om non-stickpannan, men tål mycket högre temperaturer utan att beläggningen skadas. De är hårdare och tåligare, men har fortfarande kvar effekten av non-stick. I och med detta kan du använda mindre fett vid tillagning utan att maten bränner fast. Eftersom keramisk beläggning tål högre värme passar den bra att använda när du ska steka kött, exempelvis grytbitar eller kycling.

Så tar du hand om stekpannor med keramisk beläggning

Använd helst redskap i trä, plast eller silikon för att inte skada beläggningen. Vid rengöring låter du först pannan få svalna och rengör sedan under varmt vatten med diskmedel.

Discover our brands

Vilken typ av panna ska jag välja?

Det finns mängder av olika användningsområden när det kommer till stekpannor. Ett tips är att fundera på vilken typ av matlagning du ägnar dig mest åt, och sedan välja en stekpanna utifrån det. Nedan listar vi de vanligaste typerna och deras användningsområden.

Traktörpanna

Kännetecknande för en traktörpanna är de höga, raka kanterna som ofta har ett tillhörande lock. Med andra ord det bästa från en stekpanna och en kastrull. Detta är en panna som passar perfekt vid bräsering eller sautering, men fungerar även bra för att steka eller koka i. Tack vare de höga kanterna passar denna typ av panna perfekt till rätter som är lite mer såsiga, som en pastasås eller en kycklinggryta.

Stekpanna

Kanske den mest förekommande pannan i hemmaköket. Den klassiska modellen har lite högre, rundade kanter som gör att maten enkelt kan glida över från panna till tallrik. Denna typ fungerar som en allround-panna i köket och kan alltså användas till det mesta, alltifrån att steka fisk och kyckling till ägg och grönsaker.

Grillpanna

Ta in grillen i köket! Grillpannan har upphöjningar som ger råvaran de klassiska grillränderna. Överflödet av olja hamnar således på botten av pannan. Dessa pannor är ofta gjorda i gjutjärn för att tåla riktigt höga temperaturer. Perfekt för allt du gillar att grilla – köttstek, vårens primörer eller grillost.

Wokpanna

Wokpannan har en bred botten och kanter som letar sig utåt. Som namnet avslöjar passar denna typ av panna perfekt för wokning men även risrätter. Tack vare de höga kanterna kan du enkelt röra runt innehållet. En panna som passa perfekt när det gäller matlagning som ska mätta många!

Gjutjärnsgrytor

Gjutjärnsgrytan har många strängar på sin lyra. Börja tillagningen av en härlig höstgryta på spisen och låt den sedan bli klar i ugnen. Eller varför inte testa att baka bröd i grytan?

Lergrytor

Den klassiska lergrytan har hängt med länge, den kallas till och med för romargryta. Med denna gryta kan du laga all möjlig mat, till exempel kyckling med rotfrukter. Förbered dina ingredienser, lägg dem i grytan och ställ sedan in den i ugnen. Enklare än så blir det knappt!

Our pans & pots selection

  • Staub Gryta La Cocotte rund djup 24 cm, 4,8 l

    2 495 SEK 3 119 SEK
  • Dorre Gjutjärnsgryta

    639 SEK 799 SEK

    +1 färg

  • Smeg Stekpanna Ø 24 cm

    1 295 SEK

    +1 färg

  • Markus Aujalay Stekpanna Classic 28 cm

    524 SEK 699 SEK
  • Demeyere Stekpanna 28 cm Alu Pro 5

    1 039 SEK 1 299 SEK
  • Culimat Stekpanna Culimat Non-Stick Mathias Dahlgren, 28 cm 5-Ply

    1 699 SEK
  • Ballarini Stekpanna Ballarini 28 cm

    1 089 SEK
  • Demeyere Traktörpanna med lock 28 cm Alu Pro 5

    1 359 SEK 1 699 SEK
  • Scanpan Traktörpanna Pro IQ med lock 28 cm

    3 159 SEK
  • Culimat Wok Culimat Mathias Dahlgren, 30 cm 5-Ply

    1 999 SEK
  • Scanpan Långpanna Fusion 5 roaster induktion 35 x 24 cm

    2 529 SEK
  • Demeyere Kastrull Mini 12 cm 0,6 l

    215 SEK 269 SEK
  • Culimat Sauteuse Culimat Mathias Dahlgren, 18 cm 5-Ply

    1 199 SEK
  • Demeyere Sauteuse utan lock 24 cm, 3,3 l Atlantis 7

    2 159 SEK 2 699 SEK
  • Culimat Stekpannor Culimat 28 & 20 cm Mathias Dahlgren C3+ 5-Ply set med 2 st

    2 599 SEK
  • ZWILLING Gryta Pico med glaslock 1 l 14 cm

    279 SEK 349 SEK