Julia Mjörnstedt Karlsten


Grundare Ung Cancer, kommunikatör och överlevare


Julia drabbades av tjocktarmscancer när hon bara var 21 år. Idag är hon en överlevare som är här för att tala om hur ditt bidrag till cancerforskningen kan rädda liv. Liv som i sin tur kan skapa nya liv.

Dåliga äggstockar sa de. Det var cellgifternas fel. I tre månader hade vi varit tillsammans och fick prata om risken att aldrig kunna få barn tillsammans. Någonsin.

Julia

Det skulle inte vara möjligt

Dåliga äggstockar sa de. Det var cellgifternas fel. Och mensen som hade uteblivit flera år efter avslutad behandling. Sen var det ju det där med att klimakteriet kan komma tidigt efter den sortens cellgift de gett mig. Ja, så sa de. Så när mensen inte kom där i oktober 2012 var det just det beskedet läkaren gav mig över telefon. Det har nog börjat nu. Klimakteriet. I tre månader hade vi varit tillsammans och fick prata om risken att aldrig kunna få barn tillsammans.

Någonsin.

Men så var det den där barnmorskan som sa att kanske, kanske var jag i stället gravid? Nej, det skulle ju inte vara möjligt. Men det var fullt möjligt. Och fullt på riktigt. För jag är en av de som hade tur. Tur att cancerforskningen kommit dit den är. Jag är ett levande bevis på att forskning leder till framsteg – att det räddar liv, som i sin tur kan skapa liv.


Manus Scripts of Julia Mjörnstedt Karlsten