QUICK QUESTIONS

Karin Kajjan Andersson


Karin Kajjan Andersson är författare, föreläsare och kroppsaktivist. Hon arbetar för en mer inkluderande och jämlik värld, där kroppen bara kan få vara som den är. Genom sin bok ”Livsviktigt: en handbok i kroppspositivt föräldraskap”, sin Instagram-profil @karinkajjan och ett antal artiklar skapar Kajjan samhällsdebatt. Hon synliggör problematiken kring normkroppen och skapar rum där kroppar kan få vara så som de är.

Photograph: Lisbet Spörndly

I en av våra senaste kampanjfilmer spelar Kajjan en av huvudrollerna. I samband med det passade vi på att intervjua henne om hennes arbete, varför hon tackade ja till rollen och hennes framtidsförhoppningar.

Making the film


What made you want to portray this role?


Att sprida kroppsacceptans och försöka bidra till bredare kroppslig representation är vad jag gör. Det är alltid mitt mål som kroppsaktivist. Och efter att ha arbetat med Ellos och just de här frågorna under en längre tid kändes kampanjen som ett väldigt fint och viktigt nästa steg. För mig är det viktigt att arbetet inte bara blir prat utan mynnar ut i handfasta förändringar för att hjälpa människor med sin relation till sin kropp. Den här filmen hoppas jag ska göra just det.

Att sprida kroppsacceptans och försöka bidra till bredare kroppslig representation är vad jag gör. Det är alltid mitt mål som kroppsaktivist.

In what way does the film speak to you?


Jag känner att jag har fått vara med under hela arbetet med filmen vilket gör att den känns verklig för mig. Sakerna min karaktär går igenom är saker jag själv behövt hantera. Sedan, om vi ska vara ärliga, är det inte jättevanligt med kampanjfilmer där den tjocka kroppen får vara fullständigt fri. Men i den här filmen fanns det många scener där jag genom min karaktär kunde vara just det. Inga magar som ska hållas in, inga vinklar som väljs ut för att de är mest smickrande, inga plagg som försöker krympa kroppen. Filmen är ärlig och det är vad jag vill jobba med.



Is there something you recognize from your own life?


Kroppsångest och självhat har varit följeslagare i mitt liv sedan barnsben. De där ångestladdade stunderna framför spegeln eller när man provar ett nytt klädesplagg som kanske inte passar är stunder som varit vardag för mig. Så det känner jag absolut igen och jag tror att de flesta kvinnor (inte minst de med kroppar som bryter mot normen) gör det. Men filmen tar inte bara upp det här mörka, tunga. Där finns även stärkande systerskap och kroppsacceptans, två saker som jag tack och lov också känner igen!



How was it making the film?


Intensivt! Inte bara för att det är en rätt stor produktion och tajt tidsschema, utan för att jag fick hantera väldigt många känslor och minnen under tiden. Det finns absolut en triggande del i att porträttera smärtan i kroppsångest. Muskelminnet minns hur det känns och det är ibland tufft att försöka förhålla sig neutral då. Men det viktiga budskapet, representationen och de stärkande scenerna där min karaktär blir mer fri var också oerhört fint att få filma.

Det finns absolut en triggande del i att porträttera smärtan i kroppsångest. Muskelminnet minns hur det känns och det är ibland tufft att försöka förhålla sig neutral då. Men det viktiga budskapet, representationen och de stärkande scenerna där min karaktär blir mer fri var också oerhört fint att få filma.

Your work


What is body activism to you?


Kroppsaktivism handlar om att skapa förändring för sig själv, för andra och för samhället i stort. Det handlar om att belysa och förklara allt det skadliga som finns i hur vi tittar på och behandlar kroppar, men också att visa på att något annat är möjligt. För mig är det alltid viktigt att erbjuda lösningar och inte stanna vid att peka ut problemen. Och kroppspositivismen har så många strategier som både kan hjälpa individer och förändra strukturer. Det handlar bara om att vi aktivister ska förmedla det här på ett tillgängligt sätt och att vi ska få så många som möjligt att förstå att saker som smalhetsnorm och fettfobi inte får någon att må bättre – tvärtom.



When and how did it all start?


Jag började följa andra kroppsaktivister efter att jag fött mitt andra barn 2014. För mig handlade det då om att försöka rädda mig själv från den destruktiva spiral jag levt i så länge och där allt handlade om att kontrollera, straffa och förändra min kropp. Och jag upptäckte väldigt snabbt hur effektivt det var för min hjärna att se alla de här bilderna och filmerna på kroppar som inte såg ut som idealet. Jag började se annorlunda, snällare, på mig själv i spegeln. Det ena ledde till det andra och något år senare lade jag upp min första kroppspositiva bild på Instagram.



What do you wish you would have known growing up?


Oj, det är så mycket. Att det inte finns en kropp som är bättre än en annan. Att vi alla är olika och att det inte är något vi ska försöka åtgärda utan acceptera. Att jag får kräva mitt utrymme och min kroppsliga integritet. Och kanske framför allt: att allt det där de sa om mig, min kropp och vad jag skulle göra för att må och bli bättre inte stämde. Det var fel.



What do you think will happen in the next 10 years?


Jag tror faktiskt att fler kommersiella aktörer kommer att, precis som Ellos, förstå vikten av kroppslig representation och inkludering. Att allt annat kommer att ses som oacceptabelt och bakåtsträvande. Jag tror också att kroppsstorlek kan komma att bli en av diskrimineringsgrunderna. Och sedan hoppas jag på att de allra flesta kommer att tycka att kroppsacceptans och lyhördhet gentemot sin egen kropp är det absolut mest hälsosamma valet man kan göra.

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    

Checklistan


Som modeföretag är det viktigt för oss att förmedla en bild av kvinnor och kvinnlighet som rimmar med verkligheten – en bild som är tillåtande och inkluderande. Därför har vi tagit fram en checklista med punkter som vi hela tiden strävar efter att uppfylla. En påminnelse för oss och ett sätt för er att få ta del av hur vi arbetar för att främja en sund och positiv bild av kvinnoskapet.

1. Vi ska alltid värna om och ta ansvar för kvinnan och den kvinnliga kroppen.

2. Vi använder modeller som visar på olikhet i kropp, hudfärg och utseende – vi står för inkludering och jämlikhet.

3. Vi retuscherar och justerar aldrig kroppar, utan visar dem precis som de är.

4. Vi tar ställning för jämställdhet och kvinnliga rättigheter.

5. Vi ska från och med 2021 internutbilda vår personal i jämlikhetsfrågor och inkludering.