Made by women

Made by Women är en plattform där vi lyfter kvinnor och kvinnors historier. Vi vill främja kvinnligt kreatör- och entreprenörskap. I vår senaste kampanj har vi därför plockat in ett exklusivt urval av produkter från fyra kvinnliga skapare. Smycken varvas med krukor och vaser i en handgjord kollektion, där överskottet från försäljningen går till organisationen Kvinna till Kvinna. Utforska produkterna, läs mer om de olika kreatörerna och hitta inspiration till ditt eget skapande.

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    

Anna Mörner

Jag heter Anna Mörner och jobbar som konstnär, illustratör och designer. Kreatör skulle kanske kunna vara något slags samlingsnamn för det jag gör. Jag jobbar väldigt brett, så jag tycker det är svårt att sammanfatta mitt arbete med ett enda ord eller etikett. Mitt bidrag till kollektionen är 10 st vaser från Ellos sortiment, som jag sedan handmålat. Själva målningen är en hyllning till sommaren, dansen och till möjligheten att känna sig fri.

Att vara kvinnlig konstnär är nog likt många andra branscher – kvinnor tar generellt sätt för lite betalt för sitt arbete och har svårare att se värdet i deras egen tid och skapande. Jag är inget undantag utan jobbar ständigt med den biten också.

Betuttad krukar

Sofia Fredricks heter jag och är 31 år gammal, kommer från Umeå men bor nu i Skåne med min man och mina hundar. Jag är en skulpterande återbrukskreatör, en titel jag kom på nu i stunden, men som nog bäst beskriver det jag gör. Kort och gott är jag krukmakare, jag skapar nya krukor av sådant jag hittar second hand. Produkten som jag bidragit med till kollektionen heter Betuttad kruka och kommer i olika storlekar och färger. Alla artiklar är handgjorda och tillverkade från återbruk, vilket innebär att alla är unika med olika bröst och nyanser.

Krukorna började som rekvisita till en utställning av ett gäng bilder jag fotat, som gestaltade kvinnor med bar överkropp i vardagssituationer. Det kunde vara kvinnor som spelade basket, klippte gräset eller satt i soffan hemma, situationer där nakna manliga överkroppar är accepterade i en helt annan utsträckning. Med bilderna ville jag betona problemet med patriarkatets kontroll över den kvinnligt kodade kroppen.

Positits

Jag heter Margot Kortebein, är 26 år och kommer från Bergen i Norge. Jag pluggade till produktdesigner vid OsloMet och driver nu Positits – smycken inspirerade av kvinnobröst. Jag vill att Positits och dessa smycken ska vara en konversationsstartare och en symbol för svåra eller tabubelagda ämnen kring kvinnors bröst.

Jag blev medveten om det feministiska samfundet på Instagram och blev inspirerad av alla kvinnliga konstnärer som använde kvinnokroppen som symbol i konsten för att väcka samtal och eftertanke. Jag ville delta i de samtalen och eftersom jag alltid tyckt om att göra smycken startade jag Positits.

Wretlund studio

Jag heter Towa Vretlund och jobbar som silver- och guldsmed på mitt eget företag Wretlund Studio. Det var några år sedan jag gjorde första “Murran”, smycket som syns i den här kampanjen. Jag känner otroligt starkt för systerskapet och såklart kvinnokroppen. ”Murran” blev en hommage för dessa.

Kvinnokroppen är inte bara inspirerande – den bär ju hela mig. Den styrkan jag finner i min kropp och det den tillåter eller inte tillåter mig göra är så frigörande på något sätt. Det är något otroligt vackert i kroppars olikheter, det har och kommer alltid inspirera mig. På samma sätt som kroppar är unika vill jag också att mina smycken ska vara det.Made by women

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    
Överskottet från försäljningen donerar vi till Kvinna till Kvinna – organisationen som arbetar för kvinnors rättigheter i krigs- och konfliktdrabbade länder. Sedan 1993 har organisationen förändrat och påverkat hundratusentals kvinnors liv. Kvinna till Kvinnas gedigna arbete skapar förutsättningar och bygger möjligheter – ett arbete vi på Ellos vill vara med och stötta.