Made by Women

Vi bjöd in Christin Bengtsson, Anna Dahl och Nelly Dahl till ett samtal om social och ekologisk hållbarhet. Tre generationer kvinnor berättar om sin syn på kroppsideal, kvinnoskap och klimatfrågor. För vi vill ta tillvara på kunskapen som går i arv, den som slipas om och förstås på nytt. Se intervjun med familjen och läs mer om personerna nedan!

Mamma levde själv med mig i flera år och det är från henne jag lärt mig självständighet. Att sköta om ekonomin, försöka värdesätta saker och prylar som annars gärna är slit och släng. Så att ha ett fuck off-konto och aldrig vara tvungen att stanna i varken äktenskap eller ohållbara arbetsförhållanden, det är något jag vill skicka med mina döttrar.

ANNA DAHL

three-ways-to-style

Tre kroppar, tre åldrar stylade i likadana plagg. Vi ville visa hur ett plagg ser ut på olika kroppar, hur kläder enkelt kan stylas om och bäras på olika sätt. För vi vill uppmuntra till en gemensam garderob, där kläderna får gå i arv, lånas eller bytas sinsemellan. Så att plaggen ständigt kan fyllas med nya värden – nya historier.

Jag heter Christin Bengtsson och är 80 år, mamma till Anna och mormor till Nelly. Jag var sekreterare i hela mitt liv. Så det var ju mest män då. Att kvinnorna har tagit den platsen de har i dag är fantastiskt att se. Det gör mig glad.

Christin Bengtsson

Anna Dahl heter jag och är 54 år. Jag är entreprenör och egenföretagare. Det jag vill skicka med mina döttrar är vikten av sparande. Jag vill veta att de aldrig behöver stanna kvar – varken i äktenskap eller ohållbara arbetsförhållanden.

Anna Dahl

Jag heter Nelly Dahl och jobbar som lärare. Jag är 20 år och tillhör väl generationen som är väldigt medveten om klimatet. I mitt umgänge är det nästan tabu att inte tänka på klimatet – vi vet att vår framtid är beroende av de val vi gör i dag.

Nelly Dahl

På min tid var vi hållbara. Eller åtminstone i den bemärkelsen att vi inte slösade – vi tillverkade eget, lagade det som gick sönder, ärvde sådant någon annan vuxit ur. Och det där tankesättet, det satt i länge. Förr handlade jag långsiktigt, nu vill jag hålla mig uppdaterad. Men jag tror att Nellys generation kommer plocka upp det där igen. De är så medvetna. Är det inte så med arv ibland? Att det hoppar över en generation eller två?

CHRISTIN BENGTSSON


Made by women

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    

2020 publicerade vi två olika checklistor. Den ena handlade om social hållbarhet och den andra om ekologisk hållbarhet. Bara ett år senare har vi kommit längre i vårt arbete än vad vi trodde var möjligt. Det finns fortfarande mycket kvar att göra, men här är det vi lyckats med. Hittills.


Se checklistor

Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete? Vi har samlat all information under fliken om hållbarhet. Följ länken för att läsa mer!


Vårt hållbarhetsarbete