Made by Women

Vi bjöd in Haregewoin Bairu, Dinah Yonas Manna och Amanda Persson-Yonas till ett samtal om social och ekologisk hållbarhet. Tre generationer kvinnor berättar om sin syn på kroppsideal, kvinnoskap och klimatfrågor. För vi vill ta tillvara på kunskapen som går i arv, den som slipas om och förstås på nytt. Se intervjun med familjen och läs mer om personerna nedan!

Som kvinna bedöms jag utifrån ambition och prestation. Det där blir dubbelt för mig som afrosvensk kvinna. I samhällets ögon har både mina prestationer och mina brister alltid fått representera något mer än bara mig som individ, det blir någonting som får stå för svarta kvinnor. Det är ett ansvar jag känner att jag bär på, både i min vardag och när jag står på scen.

DINAH YONAS MANNA

three-ways-to-style

Tre kroppar, tre åldrar stylade i likadana plagg. Vi ville visa hur ett plagg ser ut på olika kroppar, hur kläder enkelt kan stylas om och bäras på olika sätt. För vi vill uppmuntra till en gemensam garderob, där kläderna får gå i arv, lånas eller bytas sinsemellan. Så att plaggen ständigt kan fyllas med nya värden – nya historier.

Mitt namn är Haregewoin Bairu, jag är 59 år gammal och faster till Dinah. Ja. Jag är ju snart 60. Men jag vill inte bära sextioåringars kläder. Jag vill bära mina kläder, plagg som jag känner mig fin i.

HAREGEWOIN BAIRU

Jag heter Dinah Yonas Manna, är 39 år och mamma till två fantastiska döttrar. Jag är artist och en i trion The Mamas. När jag var tonåring fanns mitt utseende knappt representerat någonstans. För Amanda är det nog annorlunda, och att jag själv kan säga att jag är en del av att förändra bilden är fantastiskt. Ett arv jag stolt lämnar över till mina barn.

DINAH YONAS MANNA

Jag heter Amanda Persson-Yonas, är 14 år gammal och dotter till Dinah. Jag har alltid känt att jag har en plats. I skolan, på Instagram, hemma. Det är nog något jag fått med mig från mamma – hon såg alltid till att det fanns förebilder och karaktärer som såg ut som oss i de filmer vi såg, de böcker vi läste och de leksaker vi lekte med.

AMANDA PERSSON-YONAS

Vi delade allt. Delar fortfarande allt. Kläder, leksaker, sängar – allt gick i arv. Syskonen ärvde, kusinerna ärvde, grannen ärvde. Vi gör så lika mycket för privatekonomin som för klimatet. Varför köpa nytt hela tiden, när det finns en hel skatt av saker hemma? Det tankesättet är en del av mitt arv från Eritrea. Något jag hoppas att jag fört vidare till mina kommande generationer.

HAREGEWOIN BAIRU


Made by women

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    

2020 publicerade vi två olika checklistor. Den ena handlade om social hållbarhet och den andra om ekologisk hållbarhet. Bara ett år senare har vi kommit längre i vårt arbete än vad vi trodde var möjligt. Det finns fortfarande mycket kvar att göra, men här är det vi lyckats med. Hittills.


Se checklistor

Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete? Vi har samlat all information under fliken om hållbarhet. Följ länken för att läsa mer!


Vårt hållbarhetsarbete