Att duka bordet kan förhöja en matupplevelse, oavsett om det gäller frukost, en eftermiddagsfika eller en festlig middag. Det gör stunden lite lyxigare helt enkelt. Så hur blir en dukning så bra som möjligt? Vi har samlat våra bästa tips för det dukade bordet, oavsett om du vill ha en härlig stund för dig själv eller skämma bort dina gäster. Läs vidare för att lära dig mer!
Dukning - en snabbkurs
5 SNABBA TIPS
1. Bestick placeras utifrån och inåt, eftersom det är i denna ordning de används. Undantaget gäller dessertbesticken, som istället placeras ovanför tallriken.
2. Gaffeln placeras alltid till vänster och kniven samt soppskeden till höger.
3. Beräkna ca 60 cm i bredd per kuvert.
4. Ställ rödvinsglaset i linje med tallrikens mitt och vattenglaset i höjd med kniven. Vitvinsglaset hamnar mellan dessa två glas.
5. Duka inte med för höga ljusstakar och buketter, detta kan begränsa gästernas möjlighet att se varandra.
Bestick
PLACERING AV BESTICK
Vill du placera besticken enligt tradition lägger du gaffeln till vänster om tallriken och kniven till höger. Om en sked ska användas till måltiden läggs även den till höger. Bestick till förrätten placeras längst ut och varmrättsbesticken ligger närmast tallriken. I båda fallen ska knivens egg ligga inåt.
När det kommer till desserten placeras besticken alltid liggandes ovanför tallriken. Finns det både en dessertgaffel och en dessertsked ska gaffeln placeras närmast tallriken. I detta fall har gaffeln skaftet till vänster medan skeden har sitt skaft åt höger. Finns det bara en gaffel eller sked placeras skaftet alltid åt höger.
Glas
ORDNA UPP GLASEN
När det kommer till glas ska de placeras så som de kommer att användas under middagen. Längst till höger står vattenglaset eftersom det kommer att vara med från början till slut. Nästa glas är eventuellt snapsglas, sedan förrättsglaset som vanligtvis är ett ölglas eller vitvinsglas. Därefter hamnar glaset för huvudrätten, ofta ett rödvinsglas. En måttstock att gå efter är att rödvinsglaset ska vara placerad i linje med tallrikens mitt. Sist hamnar glaset för dessertvin eller söt sprit till efterrätten.
Porslin
DUKA MED PORSLIN
När du dukar med porslin är det klassiska att lägga förrättens tallrik ovanpå huvudtallriken, medan kuverttallriken för bröd och smör placeras till vänster om gaffeln. Koppar och fat till efterrätten placeras först ut när det är dags för dessert.
När det kommer till val av färg är vita eller ljusa toner det klassiska som håller år efter år. Samtidigt kan det vara härligt att få in sin personlighet i dukningen, så om du älskar färg och mönster kan du låta det återspeglas i dukningen.
Servetter
DEKORERA MED TEXTILIER
Servetter kommer med både ett praktiskt syfte samtidigt som det fungerar som vacker dekoration. Det blir ett sätt att binda ihop dukningen i stil och känsla. Placera servetten antingen till vänster om eller mitt på tallriken och vik den i en passande brytning. Hur du ska vika den kan bero på situation - till en mindre tillställning kan en enklare vikning passa bra, medan en mer avancerad vikning kan passa till ett högtidligt tillfällen.
När det kommer till materialval har det blivit allt vanligare med antingen linne- eller bomullsservetter, vilket är både hållbart och vackert. Vid större bjudningar kan det passa bra med servetter i ett tjockare pappersmaterial.
Servettguide
Servetter kan verkligen ta ett dukat bord till nästa nivå. Behöver du inspiration i hur du ska vika dina servetter? Följ vår servettguide, här tipsar vi om enkla och vackra vikningar!
KLASSISK KNUT
En enkel men klassisk vikning som dekorerar dukningen. Ta tag i servettens mitt och vik den dubbelt. Försegla sedan med ett vackert band eller en servettring. Vill du få till en ännu vackrare servett kan du komplettera med en enkel blomma eller något annat grönt, som till exempel en rosmarinkvist.
DUBBELVIKAREN
Klassisk och tidlös, och samtidigt väldigt enkel att genomföra. Veckla ut servetten och vik den sedan till en rektangulär form. Stryk gärna servetten sedan innan för att få till en extra lyxig känsla. Ovanpå servetten kan det passa bra att placera besticken.
KNOPEN
En snygg, bohemisk och lite busig vikning. Rulla ihop servetten och gör en knut på mitten, enklare än så blir det inte! Perfekt om du ska ha många gäster och inte har tid att lägga ner massa jobb på varje servett.
RULLEN
En klassiker som alltid funkar! Rulla ihop servetten och förslut sedan med ett band, något grönt eller varför inte en servettring? Hos oss hittar du ett brett utbud av servettringar, en perfekt detalj som höjer upplevelsen av det dukade bordet!
Bordsduk
LÄGG GRUNDEN MED DUK
En duk känns både festlig och dämpar ljud från besticken. Hur stor duk du ska ha beror på bordet, men vanligt är att välja en duk med 20-30 cm nedhäng över bordskanten. Om ditt bord är 100 cm brett kan alltså en duk med bredden 140-160 cm passa bra.
Idag finns en mängd olika färger och mönster att välja mellan. Det klassiska är den vita duken som aldrig går ut tiden. Samtidigt kan det vara härligt att sätta sin personliga prägel med hjälp av duken, eller följa säsongerna. En dovare duk i rött eller grönt kan passa bra till vintern, medan en ljusare duk passar bättre under sommarsäsongen.
Dukningstrend 2023
FÄRGERNA OCH TABLESCAPING
Den färgglada trenden fortsätter även i år. Duka med vackra pasteller och jordnära toner, och var inte rädd för att mixa och matcha. Plocka upp färgerna med en bukett blommor eller känn dig kreativ med olika nyanser på ljusstakarna. Här är det bara fantasin som sätter gränsen!
En annan trend som växt sig stark är ”tablescaping”, vilket kortfattat innebär att bordet dukas som ett böljande landskap. Här handlar det om att inte hålla tillbaka. Istället byggs dukningen på höjden med porslin, dukar i vackra vikningar, blomsterarrangemang och dekorativa inslag. Bordet fungerar som en målarduk att fylla med allt du tycker är vackert.