Varukorg
A better choice

Hållbara material

Delar av en produkts miljöpåverkan styrs efter valet av material. Vissa material har en lägre miljöpåverkan eftersom de kräver mindre kemikalier, energi och vattenåtgång än andra. Vi försöker aktivt jobba med att öka andelen av hållbara material som är bättre för dig och miljön. För att en produkt ska kunna klassificeras som ”A Better Choice” så måste materialkompositionen bestå av minst 50% hållbart material. Nedan kan du läsa mer om våra hållbara material.

Ekologisk bomull
Ekologisk bomull är bomull som har odlats fri från kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade organismer (GMO). Det innebär att bomullen har en lägre miljöpåverkan samt är bra för bomullsodlaren, miljön och dig som kund. All ekologisk bomull som Ellos köper in är certifierad enligt Global Organic Textile Standard (GOTS), eller Organic Content Standard (OCS). Certifieringen kontrolleras av en oberoende organisation som säkerställer spårbarheten och försäkrar om att bomullen är ekologisk.

Återvunnen bomull
Det finns flera sätt att återvinna bomull. Antingen kommer det från textilspill i produktionen eller använd textil som får ett nytt liv genom mekanisk återvinning. Det textila materialet som ska återvinnas rivs isär, spinns om till nytt garn och vävs sedan till nya textilier. Med återvunnen bomull minimeras miljöpåverkan genom att undvika resursåtgången av ny råvara samt att det förbrukas mindre vatten, energi och kemikalier. För att bibehålla en god kvalitet måste återvunnen bomullen blandas med andra material för att stärka kvaliteten. För att säkra spårbarheten använder Ellos certifieringar för återvunnet textilt material som Global Recycling Standard (GRS) och Recycling Claim Standard (RCS).

BCI bomull
Ellos är sedan 2015 medlemmar i Better Cotton Initiativ (BCI), en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att förbättra den globala bomullsproduktionen genom att undervisa bomullsbönder i mer hållbara metoder. BCI sprider principer för mer hållbar och resurseffektiv bomullsproduktion där vatten- och kemikalieåtgången minskar, bomullsskördarna ökar och arbetstagares förhållanden förbättras. För mer information, besök www.bettercotton.org.

Lyocell (Tencel®)
Lyocell är en cellulosafiber från eukalyptusträd som växer snabbt, utan syntetiska bekämpningsmedel och konstgjord bevattning. Produktionen av fibern har en lägre miljöpåverkan än många andra textila fibrer då det går åt mindre vatten, energi och kemikalier, samt att den sker i ett slutet system där nästan alla kemikalier kan återanvändas. Lyocell är biologiskt nedbrytbart och ett mer hållbart alternativ än viskos. Lyocell från Lenzing går under namnet Tencel®, där råvaran även är FSC eller PEFC-certifierad.

Återvunnen polyester
Polyesterfibern tillverkas av råmaterialet olja som är en ändlig resurs. Återvunnen polyester är ett mer hållbart alternativ som oftast kemiskt återvinns från förbrukade PET-flaskor eller produktionsspill. Fördelen med kemiskt återvunnen polyester är att förbrukat material får chansen till ett nytt liv utan att fiberlängdens kvalitet påverkas. Återvunnen polyester är ett bättre val då nya råvaror inte förbrukas samt att det går åt mindre mängder vatten, energi och kemikalier i tillverkningen. Ellos använder sig av certifieringarna GRS och RCS för att säkerställa spårbarhet och verifiera innehållet.

Återvunnen polyamid
Polyamid är en oljebaserad konstfiber. Återvunnen polyamid kommer ursprungligen från produktionsspill eller gamla fiskenät som genom kemisk återvinning får en andra chans. Fiberlängdens kvalitet är lika bra som vanlig nytillverkad polyamid, därför behövs inga nya material blandas upp för att förstärka den återvunna fibern. Genom att använda återvunnen polyamid minskar Ellos mängden avfall, ny råvara behöver inte förbrukas och mindre resurser går åt. Ellos använder sig av certifieringarna GRS och RCS för att säkerställa spårbarhet och verifiera innehållet.

FSC-certifierat trä
Trä är ett oändligt naturmaterial men tyvärr förekommer illegal avverkning av trä eller skövling, utan hänsyn till de sociala och legala aspekterna. Detta kan påverka den biologiska mångfalden såväl som de ekonomiska faktorerna. Ellos jobbar med FSC®-certifierad trä som garanterar att trädet är hållbart avverkat. Alla trä-produkter följer EU:s timmerförordning för lagligt avverkat trä.

European Flax (Lin)
Linne är ett slitstarkt och mjukt material som generellt har mycket lägre miljöpåverkan än bomull och polyester. Lin odlas i kallare klimat och utsätts inte lika lätt för skadeinsekter, därför behövs inte kemiska bekämpningsmedel på samma sätt som bomull. Lin som är European Flax-certifierad garanterar att den kommer från odling som tar hänsyn till miljön utan konstbevattning, genmodifierade grödor eller spill. European Flax-certifierad lin klassificeras även för certifieringen Cradle to Cradle.

Ansök om lån »
Mer info »