EllosSE
Varukorg
Samhällsengagemang

Hand in Hand

KVINNORS ENTREPRENÖRSKAP ÄR VÄGEN UT UR FATTIGDOM

Ett samarbete för framtiden

Våren 2017 inledde Ellos ett tvåårigt samarbete med hjälporganisationen Hand in Hand för att stödja invånarna i den indiska byn Visoor. Genom att utbilda kvinnor i entreprenörskap och ge dem möjligheten att starta småföretag, är målet att skapa en ny livssituation med hopp och valmöjligheter.

Idag produceras flera av Ellos produkter i delstaten Tamil Nadu i sydöstra Indien. Området är känt för sina textilfabriker och här startade Hand in Hand sin verksamhet för drygt 20 år sedan. Viljan var då att utrota barnarbete i de silkesproducerande regionerna där barnen var tvungna att hjälpa till med familjeförsörjningen.

Sedan dess har Hand in Hand utvecklats och arbetar idag med heltäckande utvecklingsprogram för entreprenörsträning, bekämpning av barnarbete, förbättrad hälsa, IT-kunskap och miljöfrågor i många delar av världen. Till detta arbete ville Ellos bidra.

Om Hand in Hand

Hjälporganisationen Hand in Hand utbildar kvinnor och ger dem tillgång till mikrolån för att göra det möjligt att starta egna företag. Tack vare den ökade inkomsten kan de själva ta sig och sina familjer ur fattigdom. Via hjälp till självhjälp kan kvinnor själva förbättra sina livsvillkor.

– Anledningen till att vi valde just Hand in Hand är för att det är en viktig organisation som kan bistå kvinnor med hjälp på plats. De utbildar i grundekonomi och hur man kan få pengar att växa. De nya mikroföretagen ska långsiktigt garantera god familjeförsörjning, berättar Åse Peterson, Marketing Campaign Manager på Ellos.

Ett varmt möte

Hösten 2017 reste Åse, tillsammans med Hand in Hand’s representant Hedvig, till Indien för att besöka byns invånare. De blev båda helt tagna av bybornas varma mottagande.

– När vi kom till byn så var det ett hundratal personer som tog emot oss med sång och musik. Därefter fick vi en rundvandring i byn och fick möjlighet att besök ett par olika familjer och deras hem.

Åse berättar hur fantastiskt det var att se hur lycklig och stolt kvinnan med sin egen ko var. Eller när barnen i skolan hade fått en vattenbehållare på 40 liter som gjorde att de fick rent vatten under dagen. Alla personer i byn hade fått en hälsoundersökning och de som var i behov av glasögon, fick representanterna vara med och dela ut.

– Att få sitta ner och lyssna på olika kvinnors livsöden och drömmar om framtiden, värmde hela själen. Som de flesta mödrar önskade de att det skulle gå bra för deras barn, och det var just därför vi ville vara med i projektet. Att möjliggöra för kvinnorna i byn att kunna bygga sig en egen grund att stå på, samt bidra till en bättre ekonomi för sina familjer, avslutar Åse.

Tillsammans med Hand in hand, ser Ellos fram emot att kunna följa dessa kvinnor och se vad bidraget kan åstadkomma. Åse avslutar med att förklara vilken speciell känsla det var, att se hur donationen kommer till nytta och hur man kan hjälpa människor till ett bättre liv.

Ansök om lån »
Mer info »