Vad du som kund kan hjälpa oss med - Ellos.se
Varukorg

Vad du som kund kan hjälpa oss med

Som kund kan du hjälpa oss att minska vår miljöpåverkan genom hur du använder och tar hand om dina produkter.

Hållbara tvättråd

Det är viktigt att produktens hela livscykel räknas med när man analyserar produktens miljöpåverkan. En stor del av kläders totala miljöpåverkan sker vid tvätt, torktumling och strykning. Därför är det viktigt hur du som kund väljer att vårda dina kläder. Här följer några tips på hur du kan bidra till att värna om miljön samtidigt som du tar hand om dina kläder på bästa sätt.

Fyll tvättmaskinen

En halvfull tvättmaskin förbrukar nästan lika mycket energi som en full, fyll därför tvättmaskinen. Du sparar även vatten och tvättmedel genom att minska antalet tvättillfällen.

Välj låg temperatur

Temperaturangivelserna på tvättetiketten är den högst rekommenderade temperaturen. Med dagens effektiva tvättmedel behöver man sällan tvätta med den högst tillåtna temperaturen, med undantag för underkläder, handdukar och sängkläder. Om du väljer att tvätta i 40°C istället för 60°C så minskar du energiförbrukningen nästan till hälften. Använd miljömärkt tvättmedel och dosera rätt

Välj ett miljömärkt tvättmedel som är skonsamt för miljön vid användning och framställning. Överdosering av tvättmedel leder inte till renare tvätt. För exakt dosering bör man ta hänsyn till vattnets hårdhet. I Sverige har de flesta hushåll mjukt vatten vilket innebär att det inte behövs så mycket tvättmedel. Om du är osäker på vattnets hårdhet där du bor kan du kontakta din kommun.

Torktumla mindre

Låt tvätten självtorka så sparar du energi och undviker onödigt slitage på dina kläder. Genom att centrifugera kläderna ordentligt förkortas klädernas torktid.

Tvätta inte i onödan

Ibland räcker det att kläderna luftas för att de ska bli uppfräschade. Använd fläckbehandling istället för att tvätta hela plagget vid mindre fläckar.

Ull och siden

Ull och siden sköts på ungefär samma sätt. Båda är naturfiber med fantastiska egenskaper som gör att de inte behöver tvättas så ofta. Istället kan plaggen rengöras genom vädring, helst i fuktig luft. När vädring inte räcker, använd enzymfritt fintvättmedel när plagget skall tvättas. Går plagget att tvätta i maskin är det ullprogram eller skonsamt tvättprogram som gäller. Efter tvätt kan du rulla in plagget i en handduk för att få bort överskottsvatten och sedan låta det plantorka på ett luftigt underlag. Grovstickade eller filtade material i ull går i vått tillstånd att forma genom att dra lite försiktigt i dem. Förvara gärna grovstickade tröjor och koftor liggande eftersom de lätt förlorar formen när de hänger på galge under lång tid.

Linne

Med rätt skötsel blir linne ofta vackrare och mjukare med tiden. Linne mår bäst av ett skonsamt tvättprogram som inte bearbetar tvätten för hårt. Även vid handtvätt skall linne bearbetas skonsamt, var försiktig med att vrida och gnugga tyget. Linne blir lätt skrynkligt men kan strykas slätt igen. Färgade tyger får jämnare glans om de stryks på baksidan eller med strykduk. När det kommer till förvaring bör man undvika att vika linneplagg eftersom det lätt blir veck, häng dem om möjligt på galge. Tänk även på att inte vika linnedukar på sammaställe varje gång eftersom fibrerna tillslut kan brytas.

Läder

För att lädret skall hålla längre får det inte torkas ut. Att regelbundet rengöra och återfukta är viktigt men var noga med att inte utsätta lädret för hög värme och direkt solljus. Många av dagens läderprodukter har behandlats för att få en slitstark yta och står emot fläckar och smuts bra. Det kan ändå vara bra att se över sina läderprodukter åtminstone en gång per år. Ta bort smuts med en fuktig trasa och eventuellt lite sadel- eller galltvål. Gå över hela varan och gnugga inte för hårt. Mocka och nubuck skall inte tvättas, rengör istället genom att regelbundet borsta bort smuts och damm med en mjuk borste. När lädret har rengjorts behöver det återfuktas med läderfett eller läderbalsam. Det kan vara bra att börja med att testa på ett ställe som inte syns. Smörj in hela produkten och var extra noga med de mest utsatta delarna. Vänta ett par timmar och tag sedan bort överflödigt fett med en luddfri trasa.

Ömtåliga plagg och plagg med detaljer

Kläder med detaljer, t.ex. paljetter eller broderier som är märkta med handtvätt kan inte alltid tvättas i tvättmaskin även om tvättmaskinen har ett handtvättprogram. Det beror på att tvättmaskinens trumma kan skada plagget. Använd därför tvättpåse vid tvätt i maskin.

Återanvänd och återvinn

95% av de tusentals ton textilier som slängs varje år skulle kunna användas igen eller återvinnas. Därför arbetar vi aktivt med att öka återanvändningen och återvinningen av våra produkter.

Skänk kläder eller andra produkter som du inte använder

När du inte längre vill eller kan använda dina kläder eller heminredning längre, men ändå inte slitit ut dem, skänk kläderna vidare till t.ex. en välgörenhetsorganisation. På så vis förlängs plaggets livslängd.

Textilier som är utslitna kan också lämnas till textilåtervinning där de får en ny chans som textilfibrer eller används som exempelvis isoleringsmaterial.

Ansök om lån »
Mer info »