Tillbaka 7 mars 2016 - Vi möter

Sarah Jessica Parker

Sarah Jessica Parker har en lång karriär bakom sig, men för de allra flesta är hon starkt förknippad med karaktären Carrie i TV-serien Sex and the City – allas vår modemedvetna BFF.

MItt liv, min historia

Sarah Jessica Parker

Sarah Jessica Parker har en lång karriär bakom sig, men för de allra flesta är hon starkt förknippad med karaktären Carrie i TV-serien Sex and the City – allas vår modemedvetna BFF.

Sarah Jessica Parker

Yrke: Skådespelare och designer.
Bor: New York.
Familj: Sonen James (14 år), tvillingarna Marion Loretta Elwell och Tabitha Hodge (7 år) och maken Matthew Broderick.
Aktuell: Med den nya HBO-serien Divorce.

Skor privata.

Hand upp alla som hörde talas om den mallorcinske skodesignern Manolo Blahnik före 1998? Ingen? I dag är Manolos en lika väletablerad modeglosa som, tja, Levi’s, detta trots att ett par sällan kostar under femtusen. Förklaringen till det hela heter Carrie Bradshaw, centralgestalt i världens mest älskade fiktiva kompiskvartett i TV-serien Sex and the City, som förutom Manolos även populariserade cupcakes, brasilianska vaxningar och Cosmopolitans – och som gjorde den redan väletablerade Sarah Jessica Parker till en ikon.
Sarah Jessica Parker föddes 1965 och började spela teater redan som barn. Genombrottsrollen fick hon i dansfilmen Girls just wanna have fun från 1984 och därefter rullade karriären stadigt på: hon spelade med Bruce Willis i Striking Distance, med Johnny Depp i Ed Wood, med Nicholas Cage i Honeymoon in Vegas och med – eller snarare mot – Goldie Hawn, Bette Midler och Diane Keaton i Före detta fruars klubb som snorkig golddigger-flickvän åt en äldre man. Men det var rollen som Carrie som blev hennes hittills största, en roll så intimt förknippad med Sarah att folk som ser henne på gatan fortfarande tror att det är Carrie snarare än Sarah Jessica Parker.

Carrie-karaktären var helt
enkelt personen alla ville vara,
kompisen alla ville ha.

Carrie-karaktären var helt enkelt personen alla ville vara, kompisen alla ville ha, med garderoben alla suktade efter. Stylisten Patrica Field jobbade visserligen lika hårt med alla fyra huvudrollerna, men Carrie slog bredast och hårdast: helt enkelt för att hon, åtminstone under de första säsongerna, stod mitt i den skärningspunkt av nytt och begagnat, dyrt och billigt samt hippt och klassiskt som unga, moderoade kvinnor älskar. Minsta detalj som syntes på Carrie flyttade genast ut på gatorna: namnhalsbandet, en överdimensionerad blomma fäst på linnet, svart behå under tunn vit t-shirt och, inte minst, de decimeterhöga klackarna, gärna till jeans.

Mitt liv

1965
Sarah Jessica Parker föddes den 25e mars i Nelsonville, Ohio

1976
Hon fick sin första Broadway-roll i The Innocents, och flyttade till New York.

1979
Gjorde succé på Broadway med huvudrollen i Annie.

1982
Fick en ledande roll i TV-såpan Square Pegs.

1984
Filmkarriären tog fart med roller i Footloose, Firstborn och Girls Just Want to Have Fun.

1991
Genombrott på vita duken i filmerna L.A. Story och Honeymoon in Vegas.

1998
Fick rollen som Carrie Bradshaw i HBO-serien Sex and the city.

2000
Tilldelades sin första, av fyra, Golden Globes för rollen i SATC.

2004
Vann sin första Emmy för rollen som Carrie.

2007
Sex and the City blir långfilm, och följs upp av Sex and the City 2 under 2010.

2014
Den första skokollektionen SJP by Sarah Jessica Parker lanserades.

2016
Sarah Jessica medverkar i den nya HBO-serien Divorce.

Några säsonger in i serien hade Sarah Jessica Parker samma status som en supermodell, där modehusen formligen öste plagg över serien i hopp om att få synas i rutan. Framåt sista säsongen och de påföljande långfilmerna hade kläderna glidit över åt handsydd haute couture – fortfarande kul att vila ögonen på, men i en prisklass de flesta knappt har råd att fantisera om. Att filmerna floppade hade mest med manusarbetet att göra, förstås, men det är ingen avancerad gissning att även identifikationsfaktorn som bar fram serien gick förlorad när tjejkvartetten förvandlats till stadgade penthousemiljonärer.
Privat har dock Sarah Jessica Parker varken tappat kontakt med gatan eller gatumodet. Efter att SATC nu lagt sig tillrätta i filmhistorien har hon gjort egen parfym (mysk-och lavendeldoftande "Lovely" som tioårsjubilerade i höstas), den egna väsk- och skokollektionen SJP och hon har också samarbetat med Gap, Garnier och nu senast klassiska jeansmärket Jordache. Till sommaren syns hon i nya HBO-serien Divorce där hon spelar Frances, en kvinna som försöker reda ut tillvaron efter en stökig skilsmässa.
Vi håller tummarna – både för mer smart och roligt New York-drama, och för att Sarah Jessica Parker får återfödas som stilgudinna för femtioplussarna.

Se hela kampanjenModeproffsens guide till New York

Sarahs svenska skräddare

Lars Nordensten flyttade från Linköping till New York i början av 1980-talet för ett jobb i oljebranschen, men ett brinnande modeintresse gjorde att han i stället slutade som skräddare åt stadens elit. Och blev framför allt nålen och saxen bakom Sarah Jessica Parkers felfria look.

Hur träffade du Sarah Jessica?

– Det var genom L’Wren Scott, Sarah Jessicas stylist inför premiären av Godzilla i New York 1998. Hennes klänning behövde lite ändringar, sedan dess har det blivit många provningar inför premiärer, Oscars- och Metgalor.

Vad är bäst med att jobba med henne?

– Hon är väldigt professionell och positiv i allt hon tar sig för, och har ett stort intresse för och kunskap om mode och stil. Hon är rolig, ödmjuk och vet hur man bär upp kläder.

Hur får ni Sarah Jessicas kläder att sitta perfekt?

– Det är viktigt att använda rätt underkläder så att kläderna får rätt form och fall. Sedan har det att göra med proportioner: Att få till
rätt längd på kjolen och ärmarna till exempel, och att midjan hamnar på rätt ställe.

Hur viktiga är skorna för hennes look?

– Mycket viktiga. Hon blev starkt förknippad med skor genom sin roll i Sex and the City, och nu när hon har startat sitt eget skomärke tittar man automatiskt på vad hon har på fötterna.

Hur förbereder ni en galalook?

– Oftast jobbar vi med klänningar som Sarah Jessicas stylist, med hjälp av sitt team, hittar hos de olika modehusen. Då tittar vi på passformen för att se vilka ändringar som behöver göras. Kanske lägger vi till underkjolar eller fodrar plagg som är alltför genomskinliga.

Mer inspiration

Dessvärre är produkten slutsåld! Använd gärna vår sökfunktion eller leta i vår meny för att hitta en likvärdig produkt.