Tillbaka 27 april 2015 - Vi möter

Loreen

Hon föddes i Sverige, men det marockanska arvet har präglat henne i allt hon gör. Vi följde med artisten Loreen till den magiska modestaden Marrakech.

Jag är en seriös person. Vilket även står i mitt stjärntecken, säger Loreen. Tonen är skämtsam men mellan raderna finns ett allvar. Loreen, våg i det astrologiska systemet och musiker till yrket, är efter ett års hårt arbete klar med sitt senaste album. En platta hon bokstavligen lagt ner hela sin själ i. Musik, menar hon, rymmer liksom livet så många olika dimensioner och för att hitta innebörden i den behöver hon gå på djupet. Att bara briljera med en "behaglig röst", säger hon, blir platt och ointressant.
– Jag älskar ljud och att vrida och vända på toner. På den här plattan har jag experimenterat mer med rösten än tidigare. Exempelvis testade jag att sjunga så fult jag bara kunde för att i det hitta det vackra. Det finns något spirituellt i hur olika frekvenser sätter igång olika känslor i olika människor, säger Loreen.
Även om Loreen själv föddes i Sverige har det marockanska arvet präglat henne mycket. Sitt sätt att se på musik, säger hon, är en del av hennes berbiska påbrå. Genom åren har det också blivit många resor till Marocko.
– Det kommer fram mycket i min sång, hur jag förhåller mig till mitt ursprung. Berberna är naturfolk och vördnaden de har för "moder jord" har jag ärvt och tagit med mig i musiken. Ljuden jag använder är ofta hämtade från naturen.
Även hennes "varierande" temperament spårar hon till de berbiska släktingarna. Kanske, spekulerar Loreen, är det känslomässiga pendlandet också en del av hennes vågbeteende.
– Jag är bra på att identifiera stämningar, att visa hänsyn och få andra att känna sig bekväma. Vilket behövs i min bransch där folk kan vara sjukligt självcentrerade. Därmed inte sagt att jag inte fightas för min vision och emellanåt kan vara rätt ego. Men är man det får man inte glömma att samtidigt vara ödmjuk.

Konsten att ta för sig men på samma gång visa hänsyn har Loreen fått träna på i sin barndom. Uppväxten med en ensamstående mamma i en syskonskara på sju – i vilken Loreen var äldst – innebar att barnen fick lära sig att ta hand om

varandra tidigt. Att de var så många tycker Loreen dock själv inte är så märkvärdigt – åtminstone inte i berbiska mått räknat.
– När hela familjen besökte mammas lilla by kunde våra släktingar skratta åt min mamma och säga "blev det bara sju barn?". Och så klagade de över att vi var för smala, fast vi alla är helt normalt byggda. Men så är fetma ett tecken på välstånd i Marocko. De var väl oroliga över att vi hade det knapert, ha ha.

Till Marocko återvänder Loreen regelbundet och Marrakech beskriver hon som lite av ett marockanskt Hollywood: mystiskt och glamouröst och som hämtad ur en "Tusen och en natt"-saga.
– Stadskärnan är jättehärlig, men är man där måste man åka på en ökenutflykt. Man färdas med beduiner genom öknen och på kvällen slår man upp tält mitt i ingenstans. Så ligger man där under stjärnhimlen och lyssnar på tystnaden. Magiskt!

Likt beduinerna är Loreen själv lite av en nomad. Trots att hon har sin bas i Stockholm känner hon sig hemma på flera platser i världen. I Paris, New York och London har hon många vänner som hon gärna spenderar tid hos.
– Jag gillar helt enkelt att röra på mig, och blir rastlös om jag är på samma ställe för länge.

Hur står det till med modeintresset, vad gillar du själv för stil?

– Mode är jättekul och kläder är verkligen ett verktyg att uttrycka sig själv genom. De är som en paketering av själen.
Hattar och maskulina kappor och kavajer, gärna i en liten gubbig look, är sådant Loreen går igång på för tillfället. Gällande en stilikon säger hon efter några sekunders funderande: "En tidig Grace Jones."
– Jag väldigt inne på sådant som är grafiskt. Raka linjer och vinklar, ordning och reda liksom. Jag antar att det är för att jag har det lite rörigt i huvudet just nu, det är mycket som försiggår där inne.

"Som kreatör har man så mycket som försiggår i huvudet och då måste saker omkring vara rätt så stilrena"

När vi träffade Loreen berättade hon om skapandeprocessen och att hennes klädstil påverkas av hennes sprudlande kreativitet. För att skapa lugn så är hennes personliga stil väldigt enkel. Här hittar du inspiration för att återskapa Loreens enkla stil.

Se Loreens favoriter

Yrke: Musiker och sångerska.
Ålder: 31.
Bor: Mestadels Stockholm, men planerar
inom kort flytt till New York.
Bakgrund: Medverkade i Idol 2004,
vann Eurovision Song Contest med
låten Euphoria 2012.
Aktuell: Som Ellosmodell och
med nysläppta singeln Paper Light.
Skiva kommer senare i år.

"Det finns så mycket press att man ska bete sig på ett visst sätt. Därför tycker jag att vara sig själv är väldigt coolt."

Mer inspiration

Dessvärre är produkten slutsåld! Använd gärna vår sökfunktion eller leta i vår meny för att hitta en likvärdig produkt.