Handla nu och utnyttja ditt erbjudande:
40% rabatt på en vara*

Erbjudandekod: 359601
Shoppa nu

Följ oss på Instagram & få 30% RABATT* på din dyraste vara Få inspiration och ta del av senaste nytt. Följ oss på instagram
Ditt erbjudande har aktiverats
Ny hos Ellos? Som ny kund välkomnar vi dig med
ett prova-på-erbjudande. Du får:
50% rabatt* på dyraste* varan
+ Fri frakt*
Registrera dig här Jag är redan kund

Sängguide – att välja rätt säng

Det är en djungel att välja rätt bland alla sängar som finns där ute. Skillnaden mellan en fantastisk säng och en du sover lite halvbra i kan vara ack så liten men göra hela skillnaden. En bra säng ska vara lagom mjuk, avlasta din kropp och fördela trycket så att du får en rak rygg även i sömnen.

1. Typer av sängar Det är många olika val som ska göras innan man köper en säng. Den första är att välja typ av säng. Det finns två huvudtyper av sängar, ramsäng och kontinentalsäng. Ramsäng är den som förr räknades som en säng och kontinentalsängen har kommit stort de senaste åren. Båda kompletteras med en bäddmadrass som sista detalj.

Ramsäng
Ramsängen består av en träram med en resårmadrass med ett eller flera lager fjäder-system. En ramsäng är billigare än en kontinentalsäng men erbjuder inte riktigt samma komfort.

Kontinentalsäng
En kontinentalsäng består av både en ramsäng och en resårmadrass för att ge dig optimal sovkomfort. Genom att ha flera olika lager pocket-system i både ramsäng och resårmadrass skapas en säng med fantastisk bekvämlighet tack vare effektiv tryckavlastning. 2. Typ av fjädersystem De flesta sängmärken tillverkar idag sängar i flera olika prisklasser eftersom det ska finnas en säng för alla. Det är därför oftast inte märket på sängen som avgör priset utan fjädersystemet som finns i sängen. Billigare sängar är oftast uppbyggda av bonell medan dyrare sängar består av pocketfjädrar. Enkelt uttryckt har en säng oftast fler fjädrar per kvadratmeter ju dyrare den är och fastheten i sängen blir därför mer precis.

Bonell är en första resårfjädern och används även ibland annat soffor och fåtöljer. Den består av slutna timglasformade fjädrar som hålls ihop av tvärgående spiraler. De görs av en tjock metalltråd vilket gör slutresultatet ganska fast.

LKF används i huvudsak till sängar och består av öppna fjädrar med tunnare tråd än bonell som hålls ihop med tvärgående spiraler. Det ger en mer elastisk och följsam resårkärna än bonellen.

Pocket spring består av fjädrar som var och en ligger innesluta i tyg, som fäster ihop fjädrarna med varandra, vilket gör att man kan skapa en säng med olika följsamhet på olika ställen i madrassen eftersom fjädrarna inte binds ihop metalliskt. Fastheten på fjädrarna kan helt enkelt anpassas efter vart i sängen de ska placeras för att sängen ska kunna anpassas efter kroppens former och olika sovställningar.

Olika Zoner
Pocket-spring sängar delas in i olika zoner där fler zoner oftast innebär dyrare pris eftersom det innebär bättre följsamhet. Fler zoner behöver inte betyda att sängen är bättre för just din kropp även om en säng med bättre följsamhet ofta upplevs som skönare att sova i. Det varierande stödet som fler zoner ger hjälper dig att sova i en´ergonomiskt riktigt kroppsställning. De vanligaste zonindelningarna är 7-, 5-, 3-zon eller säng helt utan zoner.

En säng med 7 zoner är anpassad för varje del av din kropp där till exempel stödet vid huvud/axlar och höft är mindre än vid midjan och svanken för att din ryggrad ska bli rak även när du sover på sidan. I en säng med 5 zoner är bålens och midjans zoner likadana precis som lårens och knäna. Det gör att en 5-zons-säng passar perfekt för dig med bredare midja och höft. En 3-zons säng delas in i överkropp, höfter och ben vilket passar den med kraftiga eller ömmande axlar. En säng helt utan zoner ger lika mycket stöd över hela kroppen.

3. Fasthet i madrassen Både ramsängar och kontinentalsängar finns i mjuk, medium och hård fasthet. Vilken du ska välja beror dels på din kroppstyp och sovställning men självklart också på vad du tycker är skönt att sova i.

Generellt sätt så behöver en person som väger mer en fastare säng och en person som väger mindre en mjukare säng. Tumregeln säger att om du väger under 80 kg ska du ha en medium fasthet och väger du över 80 kg ska du ha en fast säng. Men din kroppsform påverkar också hur du upplever fastheten i sängen eftersom den tynger ner fjädrarna på olika sätt beroende på var tyngdes finns. Två personer med samma vikt behöva två olika fasthet eftersom tyngdpunkten blir olika. Utgå från tumregeln när det gäller vikt och prova dig fram till vad du gillar.

Något annat som påverkar vilken fasthet du bör välja är din sovställning. Föredrar du att sova du på mage ska du fundera på en fastare säng för att inte sjukna ner med bröstet och därmed få ont i rygg och nacke. Sover du däremot mycket på sidan eller rygg behöver du ha en mjukare säng för att höft, axlar och rumpa ska kunna sjunka ner i madrassen och få din rygg att bli rakare. Känn efter hur det känns i din nuvarande säng. Har du en hård säng och problem med svank och nacke kanske du ska fundera på en mjukare säng. Har du istället en mjukare säng och problem med ont i höfter och övre delen av ryggen kanske du ska fundera på att välja en fastare säng nästa gång.

4. Bäddmadrass En bäddmadrass används för att skydda din säng mot slitage och förlänger livslängden på din madrass samtidigt som den är pricken över i:t när det gäller sovkomfort. Eftersom bäddmadrassen slits betydligt mer än resten av din säng bör den bytas ut oftare, generellt säger man att en bäddmadrass håller i cirka 5 år. Genom att regelbundet byta bäddmadrass skyddar du även den investering som din säng är. Det är en liten kostnad att köpa en ny bäddmadrass och din säng blir som ny samtidigt som sovkomforten förbättras.

Bäddmadrasser finns i flera olika material och vilket du väljer beror på vad du föredrar och vilket pris du siktar på. För en fastare känsla välj en bäddmadrass med kärna av skum som också är den billigare varianten. Vill du ha en mjukare sovkomfort som anpassar sig mer efter kroppstyngd och kroppstemperatur väljer du latex. För en riktigt följsam madrass med sval känsla väljer du en bäddmadrass med pocket-system, fjädersystemet ger bra stöd och avlastning samtidigt som det ger utmärkt ventilation men självklart påverkas priset av det mer sofistikerade systemet.

Lycka till med ditt köp!
Få hem dina varor innan du betalar! Välj faktura eller konto i kassan.

Sängar & madrasser

(57 träffar)
Sängar & madrasser
(57 träffar)
Dessvärre är produkten slutsåld! Använd gärna vår sökfunktion eller leta i vår meny för att hitta en likvärdig produkt.